ДЕЦЕНИЈА ПОСТОЈАЊА ДОБРОВОЉНОГ ВАТРОГАСНОГ ДРУШТВА ВРЊАЧКА БАЊА

Аутор:Даниел Цоковић

Добровољно ватрогасно друштво Врњачка Бања, поводом десет година свог постојања и рада, организовало је 28. септембра на Тргу културе смотру возила, средстава и опреме којима располаже. Након смотре, код шумарске куће на Гочу организована је здружена показна вежба гашења пожара на отвореном, под називом „Јединство 2023“.

    Малишани са својим херојима

Смотри су присуствовали представници локалне самоуправе, јавних предузећа и установа, припадници јединице цивилне заштите опште намене, окупљени грађани и гости, а специјални гости били су васпитачи и малишани ПУ „Радост“ из Врњачке Бање.

Честитајући јубилеј Добровољном ватрогасном друштву, председник Општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић  истакао је да је професија ватрогасца најопаснија и бирају је само они најхрабрији.

– Одлучност и пожртвовање које су наши ватрогасци показали током ових година јасно сведочи о томе да наше Ватрогасно друштво у својим редовима има храбре и одважне људе који су увек спремни да помогну, ризикујући своје животе зарад живота других. Захваљујем вам се за комплетан допринос и хуманост који сте као друштво пружили грађанима Врњачке Бање, у циљу заштите њихових живота и имовине, али и заштите јавне имовине, рекао је Ђуровић.

Према речима председника Општине, Добровољно ватрогасно друштво чине људи који су познаваоци прилика и историје дешавања у Врњачкој Бањи, који су оспособљени за управљање моторним возилима и руковођење свим неопходним средствима за реаговање у датим ситуацијама, тако да је њихова улога немерљива и на њих се увек може ослонити.

– Поносни смо на све вас и захвални на вашој увек показаној спремности и преданости у спасавању људи и имовине, не само од пожара, већ  и у ванредним ситуацијама које смо, нажалост, имали и ове године, а где смо, уз вашу даноноћну борбу, успели да се изборимо са воденом стихијом и заштитимо наше грађане, навео је Бобан Ђуровић.

Председник је истакао да ће врњачка локална самоуправа увек бити ту да пружи логистичку и материјалну подршку, како би се Добровољно ватрогасно друштво даље развијало, уз жељу да буду још масовнији и да имају у свом саставу што више људи који су хумани, спремни, способни и воле своје место. Тако ћемо сви бити безбеднији и сигурнији зато што знамо да имамо њих у склопу наше Општине.

Дејан Сеизовић, начелник Одељења за ванредне ситуације Рашког управног округа, честитајући јубилеј Добровољном ватрогасном друштву Врњачка Бања, искористио је и прилику да се захвали председнику Општине на указаној помоћи како добровољцима, тако и професионалцима.

– Добровољцима Врњачке Бање честитам јубилеј, сви смо били заједно на задатку када је то било најпотребније у свим ванредним догађајима, и тада смо заједничким радом допринели да се заштите људски животи и имовина. Честитам и на добро изведеној показној вежби која је била веома реална. У јединству је снага, ми смо увек ту да вам помогнемо и желим вам свима добро здравље и срећу, уз наду да ћемо се виђати у лепим тренуцима, а када дође до елементарне непогоде ми ћемо заједно одговорити задатку, све у циљу заштите цивилног сектора и имовине, рекао је Дејан Сеизовић.

У име Сектора за ванредне ситуације, Дејан Сеизовић је уручио захвалницу председнику општине Врњачка Бања, Бобану Ђуровићу за подршку и изузетну сарадњу са овим Сектором. Захвалницу је уручио и председнику Ватрогасног друштва Врњачка Бања, Милинку Вукомановићу који је велики труд и енергију уложио да се ова јединица формира у интересу свих грађана и заштите људских живота и имовине.

    Награђени захвалници од стране Сектора за ванредне ситуације

Председник Добровољног ватрогасног друштва Врњачка Бања, Милинко Вукомановић, истакао је да здружена показна вежба поводом јубилеја од оснивања овог Друштва носи назив „Јединство 2023“, чиме су желели да широј друштвеној заједници покажу да је у јединству снага, и да су сви на истом задатку.

–  Посебно ми је драго кад видим да су овде и представници ЈП „Шуме Гоч“ и ЈП „Бањско зеленило и чистоћа“, других предузећа и установа, припадници професионалне Ватрогасне јединице из Врњачке Бање, и наши добровољци. Показали смо да само једном заједничком акцијом можемо да спречимо настајање ванредних догађаја који се нажалост често дешавају не само на територији наше Општине, већ и у широј друштвеној заједници. Циљ акције је био да симулацијом једног пожара који је могао да захвати ниско растиње, четинаре и шумарску кућу, заједничким снагама и јединствено извршимо његово успешно гашење и стављање под контролу. Представници ЈП „Шуме Гоч“,  припадници Ватрогасне јединице Врњачка Бања и Добровољног ватрогасног друштва су за веома кратко време успели да пожар локализују, ставе под контролу и угасе. Добровољна ватрогасна јединица може добро да функционише и да буде подршка и помоћ професионалној Ватрогасној јединици из Врњачке Бање, на нас можете озбиљно рачунати и у будућности, поручио је Вукомановић.

Добровољно ватрогасно друштво Врњачка Бања броји око 70 чланова, а 17 обучених припадника ове јединице на прослави јубилеја и званично је добило уверења за успешно спроведену обуку. Битна је способност  и спремност да се одазову на интервенцију када уследи позив, а не број, навео је Вукомановић, уз апел свим субјектима који су у могућности да се укључе у рад овог Друштва кроз било какав вид помоћи.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ