ДИВНО ВЕЧЕ УЗ СОНАТЕ

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Млади уметници, пијанисти, Ирина Стефановић и Петар Тошков, бриљантним наступом обележили су вече у Замку културе 20. септембра. Испољили су раскошне таленте изводећи сонате за клавир у четири руке Лудвига ван Бетовена и Франсиса Пуланка. На концертном репертоару била је и Petitte Suite Клода Дебисија, као и Пет лаких комада Игора Стравинског.

Петар Тошков (Београд, 2001) је почео да учи клавир код Радојке Ивановић, а наставио је код свог оца, пијанисте  Александра Тошкова. Завршио је ОМШ „Коста Манојловић“ у Земуну, у класи Миле Лацковић, и средњу школу у класи Дине Хаџиомеровић. Усавршавао се на мајсторским курсевима, а године 2020. је завршио Конзерваторијум „Фил и Ели Тејлор“ у Торонту у класи Ли Ванга са највишом оценом. Студије на ФМУ у Београду је започео у класи проф. Маје Рајковић, а сада четврта година у класи проф. Александра Сердара. Петар је освојио бројне награде. Наступао је у значајним београдским салама, одржао је солистичке концерте у Београду и у Бергену, а одржао је више наступа у Торонту.

                                              Наступ Петра Тошкова и Ирине Стефановић

Ирина Стефановић рођена је у Београду 2001. године у породици музичара као трећа генерација. Завршила је средњу Музичку школу „Јосип Славенски“ где је похађала теоретски и клавирски одсек у класи проф. Маје Вуковић. Завршила је и средњу Музичку школу „Станковић“, одсек џез клавира у класи проф. Александра Грујића. Тренутно је студент клавирског одсека на Факултету музичке уметности у класи проф. Александра Шандорова. Похађала је бројне мастеркласове клавира, а  има развијену концертну делатност. Добитница је међународних и републичких награда као солиста на клавиру и као млади композитор. Последњих година ради на својим песмама у којима се представља као комплетни аутор текста и музике, али и као солиста, аранжер и продуцент.

– Имао сам седам месеци када сам са мајком и оцем био у Бањи, управо у Замку културе. Присуствовао сам концерту и добио специјалну диплому, као беба, зато што сам помно пратио концерт. Ја сам трећа генерација музичара у породици: деда Пера по коме сам добио име био је виолиниста, мој отац Александар пијаниста и ја сада, рекао нам је Петар који није крио одушевљене са лепотом сале и клавира у Замку.

– Дивно вече, дивна акустика, дивни људи! Било је чаробно изводити вечерас. Први пут наступам у Врњачкој Бањи. Ја сам трећа генерација: Миленко Стефановић је деда познати кларинетиста, и други деда се бавио музиком, као и моји родитељи, изјавила је Ирина.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ