ДОДЕЛА РАЧУНАРСКЕ ОПРЕМЕ ОПШТИНИ ВРЊАЧКА БАЊА

Аутор:Даниел Цоковић

Кроз пројекат „Партнерство за добру локалну самоуправу“, у склопу доделе награда најбољим општинским и градским управама у 2022. години, Општини Врњачка Бања је 20. септембра уручена техничка опрема, коју је Бобану Ђуровићу, председнику Општине, испред Сталне конференције градова и општина (СКГО) предао Никола Тарбук, генерални секретар СКГО.

 Овакав вид донације, у виду мултифункционалног штампача, седам рачунара и пет монитора, вредности  1.125.000,00 динара, Општина Врњачка Бања је стекла као добитник годишње награде Министарства државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС). У области „Равноправност и антидискриминација“ за пример добре праксе, под називом „Унапређење и спровођење локалних мера подршке осетљивим друштвеним групама и особама ромске популације“, врњачкој локалној самоуправи додељена је прва награда.

У оквиру Програма Савета Европе и Европске комисије ROMACTED, Општина Врњачка Бања је реализовала активности у складу са програмском методологијом која се заснива на вештини доброг управљања и оснаживања Рома на локалном нивоу, као и на политичкој вољи локалних установа и институција које директно или индиректно могу да утичу да се живот Рома побољша у свим сферама.

По том основу, Министарство државне управе и локалне самоуправе је наградило Општину Врњачка Бања износом од 2,5 милиона динара из Програма подршке развоју и функционисању система локалне самоуправе. Тим средствима Општина Врњачка Бања реконструисаће вишенаменску малу салу у згради Општине која ће бити коришћена за одржавање седница Већа, одбора и састанака са грађанима и представницима цивилног сектора који укључују мањи број учесника.

Бобан Ђуровић, председник општине Врњачка Бања, поводом освојене награде у категорији „Равноправност и антидискриминација“, је рекао да је поносан на локалну администрацију, која је током претходних година  реализовала многе пројекте и идеје, а све у циљу лакшег, бржег и бољег функционисања грађана. Подсетио је да ово није једина прва награда, јер је Општина Врњачка Бања и прошле године награђена од надлежног министарства и СКГО-а за пример добре праксе „Транспарентности буџетског процеса и сповођења јавне расправе“.

– Велика је част добити награду за најбољи приступ од стране локалних самоуправа у овој области. Добијеном опремом употпунићемо амбијент реновиране Скупштинске сале и тиме створити услове за бољи, бржи и ефикаснији рад пре свега за наше грађане, али и због гостију који долазе у Врњачку Бању. Такође, велика је част за наше место да већ две године заредом будемо добитници престижних награда у одређеним областима, што значи да смо у самом врху приликом оцењивања од стране МДУЛС али и СКГО. Циљ наше Општине и јесте био да после уређивања јавних површина, стварања бољих услова за живот у Врњачкој Бањи, довођења великог броја инвеститора, радимо и на сопственом усавршавању пре свега у људским ресурсима у добром управљању пројектима, али и стварању бољих услова за рад. Они се стварају пре свега тако што је постојећу инфраструктуру потребно довести до нивоа једне перфекције, али и створити услове кроз све технике које су сада приступачне и иновативне како би имали бољи приступ и рад према грађанству али и да својим радницима обезбедите бољи, бржи и лакши рад, рекао је Ђуровић.

Такође, Ђуровић је у свом излагању похвалио општинску администрацију, наглашивши да је објективност на страни награда које Општина Врњачка Бања добија годинама, као и на чињеницама да је врњачка локална самоуправа прва у Србији која је издала електронску дозволу, увела електронску управу, направила јединствено управно место, увела категорију е-турист. Овакви и слични примери у Србији дају пут и правац како би можда и други требало да раде како би цео систем функционисао на вишем нивоу.

                                                      Давање изјава медијима након доделе награде

– Мисија СКГО и наша заједничка међусобна сарадња је усмерена ка томе да систематски решавамо све проблеме на нивоу функционисања рада локалних самоуправа. Пре свега, ми смо активно укључени првенствено у домену решавања проблематике бањских места где смо утицали на измене многих закона, за доношење неких нових, за доношење висине одређених накнада и свега онога што је можда било нерешиво у претходном периоду у циљу да би се што боље поспешио рад и функционисање локалних самоуправа. Билатерални односи које спроводи СКГО као представник у иностранству даје могућност Врњачкој Бањи и мени као председнику да могу и поред активне теме да промовишем Врњачку Бању као туристичко место, најпознатији бренд Србије у домену туризма. Верујем и сигуран сам да ћемо са преданим радом наставити и у будућности, кандидоваћемо се и на будућим конкурсима које расписују МДУЛС и СКГО, не само са циљем да бисмо освојили награду, већ да покажемо да смо као локална самоуправа спремни да остварујемо циљеве који су у оквиру европских норматива, поручио је Бобан Ђуровић.

Јасмина Трифуновић, руководилац Одсека за послове органа Општине Врњачка Бања, истакла је да је локална администрација увек активна и да увек настоји да буде корак испред. Додала је да су за претходна два конкурса пројекти били спремни за три области, као и да се већ припремају за будуће апликације како би остали јединствени и најбољи у ономе што раде.

Никола Тарбук, генерални секретар СКГО, приликом доделе вредне награде истакао је да ова награда и донација представља део подршке који ова организација спроводи заједно са Владом Швајцарске кроз пројекат који носи назив „Партнерство за добру локалну самоуправу“.

–  Идеја овог конкурса који је покренут 2018. године на иницијативу СКГО и МДУЛС јесте да се промовишу најбоље праксе у различитим областима у току једне године у локалној самоуправи и да оне Општине које су у тим категоријама најбоље буду и награђене. На тај начин се признаје и препознаје да су оне направиле корак и квалитет више од осталих, али и указује другим градовима и општинама на који начин они могу да унапреде свој рад кроз пример добре праксе, рекао је Тарбук.

У своме обраћању Никола Тарбук додао је да ће ова организација наставити да промовише начела доброг управљања у свим областима рада локалне самоуправе, радећи не само на овом конкурсу већ и на директној подршци свим чланицама. Такође, истакао је веома добру сарадњу са Општином Врњачка Бања и њеном администрацијом на другим пољима и питањима.

– У претходних годину дана радили смо заједно на Плану развоја, који је Општина припремила. Сада радимо на капиталном буџету, планирамо да радимо на локалним социјалним услугама, а радили смо и на пројекту доброг управљања. Има пуно иницијатива на којима Општина Врњачка Бања учествује и овом приликом желим да се захвалим председнику Општине и његовим сарадницима на проактивном приступу и веома доброј сарадњи коју имамо на бројним различитим иницијативама, и да пожелим да имамо и још боље примере из Општине Врњачка Бања, јер ће и нама бити лакше да их промовишемо другима. Унутар наше организације Општина Врњачка Бања је главни мотор активности који се тичу специфичних питања Општина које имају Бање на својој територији, а такође је укључена као представник наше организације и Републике Србије у различитим међународним сарадњама, истакао је Никола Тарбук.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ