НАЦИОНАЛНИ СИМПОЗИЈУМ СА МЕЂУНАРОДНИМ УЧЕШЋЕМ ШЕЋЕРНА БОЛЕСТ 2023: НЕ САМО ГЛИКЕМИЈА!

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Специјална болница „Меркур“ од 15. до 17. септембра 2023. године, била је домаћин и организатор Националног симпозијума на тему „Шећерна болест 2023: не само гликемија!“. Током ова три дана еминентни стручњаци из области дијабетологије, одржали су предавања која истичу најновија сазнања о дијабетесу. Симпозијум је окупио преко 300 учесника и био је намењен изабраним лекарима, интернистима, специјалистима ендокринологије, фармацеутима, биохемичарима, медицинским сестрама и техничарима.

Циљ симпозијума је да се дијабетес као обољење сагледа на један мултидисциплинаран и свеобухватан начин, као и презентовање најновијих трендова када је терапија ове болести у питању. Главни предавач био је академик Небојша М. Лалић, декан Медицинског факултета у Београду. Међу учесницима су били и еминетни стручњаци: проф. др Александар Ђукић, проф. др Александра Јотић, проф. др Едита Стокић, проф. др Катарина Лалић, проф. др Теодора Бељић Живковић, проф. др Милица Пешић и др.

Запажена предавања одржали су: проф. др Александар Ђукић – „Многа лица типа 2 дијабетеса“, проф. др Небојша М. Лалић – „Терапија типа 2 дијабетеса – нови циљеви и нове терапијске могућности“, проф. др Едита Стокић – „Гојазност у типу 2 дијабетеса: нове нерапијске комбинације за мање килограма“, проф. др Теодора Бељић Живковић . „Физичка активност у терапији дијабетеса: када, како и колико“…

Тим лекара „Меркура“, као Националног едукационог центра за дијабетес и водеће установе када је ова болест у питању, био је укључен у предавања на теме едукације, превенције и терапије дијабетеса.

 „Меркур“ се разликује од осталих РХ центара у лечењу шећерне болести. Од 1976. године он има Ендокринолошко одељење за оболеле од шећерне болести. Кроз све ове године посебна пажња је придавана усавршавању медицинског кадра и створен је један велики мултидисциплинарни тим лекара, сестара, терапеута. Захваљујући томе 2008. године од стране Фонда „Меркур“ је препознат као установа која може да буде центар за едукацију оболелих од шећерне болести,  у циљу превенције компликација. Сви пацијенти који су старији од 18 година и на инсулинској су терапији могу једном у четири године, 10 дана о трошку РФЗО да буду у „Меркуру“ на програму едукације.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ