ЗАБАВНО-КРЕАТИВНИ ЦЕНТАР „АБВГД“ ВРЊАЧКА БАЊА

Аутор:Весна Ђорђевић

Забавно-креативни центар „АБВГД“ Врњачка Бања рођен је првог априла ове године са жељом да “збрине“ најмлађе врњачке малишане јасленог узраста, односно бебе старе тек неколико месеци па до трогодишњака, намењен је њиховом чувању и разоноди, односно правилном развоју. „АБВГД“ нуди полудневни и целодневни боравак са капацитетом за двадесеторо деце о којима брину два васпитача, а великим успехом сматрају податак да имају и дечицу на „чекању“.

– Као дипломирани мастер професор спорта и физичког васпитања, завршила сам и београдску Школу анимације и већ годинама (од 2015.) радим са децом. Прва искуства стицала сам на Крфу у Грчкој, радила годинама по хотелима као аниматор, а тај осећај среће који у мени буди бављење децом и време које проводим са њима покренули су жељу да отворим свој боравак који ћу опремити и организовати онако како сматрам да је за децу најбоље и где ћу моћи своје идеје, способности чувања и рада са децом да реализујем на најбољи начин, објашњава Анђела Илић, власница Забавно-креативног центра „АБВГД“ .

Кажу да се величина умења мајстора заната огледа у томе да њихов рад оку посматрача делује опуштено, природно и лагано. Они који имају бебу, или два мања детета у породици, знају колико је захтевно и одговорно бринути о њима и задовољавати све њихове потребе, зато смо апсолутно свесни да имамо виртоуза пред собом док посматрамо како једна велика група беба функционише беспрекорно.

– Тајна лежи у стручном особљу и вољи за радом са децом, а све се може кад се нешто воли, каже Анђела док предано узвраћа загрљаје малишанима који су се управо ужелели мажења, па додаје: -Временом се научите да разумете језик беба. Разумем њихов плач, па разликујем када плачу јер су ненаспавани, када су гладни или су напунили пелену. Цела вештина је у томе да брзо схватимо шта су њихове потребе и на који начин да их умиримо, односно да јако брзо упознамо дете, као и дете нас како би знали када им је потребан загрљај, када су жедни или им фали нешто сасвим треће.

Анђела наводи да је главни циљ Центра да се свакодневно са децом спроведе читав низ активности, да уз ону једну главну показну имају и још пар споредних, односно дан који је осмишљен и организован тако да време које проведу у боравку стимулативно делује на њихов развој деце да подстиче стваралачко мишљење код малишана.

– Чинимо све да развијамо моторику, да покрећемо машту и будимо креативност, јер нам је најбитније да деца развијају мозак. Свакодневно радимо са њима – глина нам је редовно у рукама, а када дође ново дете у боравак први задатак нам је да направимо његов отисак са посветом који ће понети кући. Радили смо магнете, пресађујемо и цвеће. Тако смо за Васкрс засадили чуваркуће у љуспе од јајета које су деца носила кући. Иако су мали, јако су срећни када могу да понесу поклон родитељима, уз блистав, задовољан осмех наводи Анђела.

Центар редовно организује  креативне радионице, музичке радионице, школицу холтикултуре коју држи дипломирани инжењер шумарства и намењене су деци од три до десет година, а пројектоване су тако да држе пажњу малишанима и да им ни једног тренутка не буде досадно, односно пружају могућност деци да дођу до нових сазнања. С обзиром да идеје не мањкају, од почетка јесени радионице ће бити организоване на месечном нивоу, а водиће их Теа Артиновић која је завршила школу за „Монтесори“ едукатора.

– Акценат је стављен на рани развој – стимулише се нервни систем како би деца од раног узраста кренула да уче употребну вредност ствари које су око њих. Креативно и стваралачко мишљење је јако битно за тај неки најранији период и ми се трудимо да овде са њима примењујемо све оно што је потребно како бисмо створили добар темељ за њихову даљу надоградњу, прича Теа појашњавајући оно „Монтесори“.

Забавно-рекреативни центар организује и прославе рођендана које подразумевају да су лиценцирани аниматори и васпитачи са децом без присуства одраслих. Рођендани могу бити спортски и креативни, а тематику бирају родитељи у складу са афинитетима њихове деце.

– Трудимо се да сваком детету омогућимо услове да препозна сопствене капацитете и да у њих верује, да створимо окружење у ком се дете осећа вољено и учи да воли, у ком је поштовано и где учи да поштује и себе и друге. Верујем да је свако дете посебно и непоновљиво и зато настојимо да сваком пружимо усмерен и личан приступ  и здраво одрастање, закључује Анђела, а то што је у тренутку када се вратила са породичног одмора (у августу док је Центар био на колективном одмору) пре одласка својој кући дошла у „АБВГД“ да се наужива у мирису простора у коме се живи детињство довољно је да ми закључимо коме поверавамо децу на чување и „учење живота“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ