ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ВРЊАЧКЕ БАЊЕ У I СВЕТСКОМ РАТУ

Аутор:Александар Дончић

Општина Врњачка Бања, у сарадњи са Удружењем потомака ратника 1912. – 1920. и Културним центром Врњачка Бања, уз присуство представника предузећа, установа, мештана и медија обележила је Дан ослобођења Врњачке Бање у Првом светском рату. Свечаност је одржана 6. октобра, у порти Храма Рођења пресвете Богородице, код спомен-плоче са именима учесника рата, која је постављена 1968. године поводом обележавања пола века од пробоја Солунског фронта.

У оквиру свечаности свештенство Храма је служило парастос погинулим и упокојеним борцима, потом су представници Општине Врњачка Бања, Удружења потомака ратника 1912. – 1920, Савеза удружења бораца народноослободилачких ратова Србије и Кола српских сестара положили венце испред спомен-плоче страдалих у рату.

Ученик гимназије Богдан Топличић казивао је песму „Бој на Морави“, а наступио је и Хор „Абрашевић 2014“ са репертоаром родољубивих песама. Извођењем химне „Боже Правде“ званично је отпочео културни програм.

Обратио се и Огњан Топаловић унук солунског ратника. Потрудио се да препричавањем историје и догађаја уз цитате својег деде и мештана дочара о каквом  догађају се говори.

– Парастосом изгинулим ратницима у Првом светском рату, Солунском фронту и преминулим ратницима чија су имена уклесана на спомен-плочу на зидинама Храма Рођења пресвете Богородице и данашњом свечаношћу одајемо дужну почаст нашим славним прецима. Чинимо то и поносно и достојанствено. Проливена крв наших дедова и све жртве поднете за нашу срећу нека нас челиче, а њихова бесмртна светла дела, нека светле на путу нашег живота, рекао је Слободан Дишовић председник Удружења потомака ратника 1912. – 1920.

Одлуком Скупштине општине Врњачка Бања 30. јануара 2019. године, 6. октобар, установљен је као датум од општинског значаја, који се свечано обележава у славу и част свих наших предака који су се храбро борили и дали своје животе за слободу.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ