ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ ПУТ КА ЕНЕРГЕТСКОЈ НЕЗАВИСНОСТИ

Аутор:Даниел Цоковић

Врњачка Бања је 5. октобра била домаћин скупа који је организовало Министарство рударства и енергетике поводом свечане доделе уговора о енергетској санацији јавних објеката. Уговори су додељени представницима локалних самоуправа, а у оквиру Националног Програма енергетске санације објеката од јавног значаја у јединицама локалне самоуправе.

У име Министарства рударства и енергетике, министарка Дубравка Ђедовић Хандановић, у Великој сали Општине Врњачка Бања, свечано је уручила уговоре о финансирању програма енергетске санације објеката од јавног значаја 21 јединици локалне самоуправе.

Мере енергетске санације објеката од јавног значаја, које се финансирају кроз јавни позив, обухватају замену прозора и врата, унапређење изолације зграда, замену котлова ефикаснијим и уградњу топлотних пумпи, соларних колектора за топлу воду, модернизацију јавног осветљења и уградњу соларних панела.

    Свечано уручивање уговора о енергетској санацији председнику Ђуровићу

Након спроведеног јавног позива, одобрена су средства за финансирање пројеката енергетске санације основних и средњих школа, управних зграда, вртића, домова културе, домова здравља, спортских објеката, постројења за прераду воде и јавног осветљења у: Босилеграду, Ваљеву, Владичином Хану, Врњачкој Бањи, Градској општини Гроцка, Градској општини Савски венац, Деспотовцу, Краљеву, Крушевцу, Лесковцу, Нишу, Новом Пазару, Новом Саду, Пироту, Рачи, Рашкој, Свилајнцу, Трстенику, Ћићевцу, Убу и Ужицу.

Једна од 21 локалне самоуправе којима је овом приликом додељен уговор је и Општина Врњачка Бања. Нашој локалној самоуправи додељена су средства за суфинансирање пројекта енергетске санације објекта ОШ „Попински борци“, и то за израду фасаде са изолацијом, замену столарије у делу објекта, постављање панела за топлу воду и инсталације за котао.

Добродошлицу представницима Министарства рударства и енергетике на челу са министарком Дубравком Ђедовић Хандановић, градоначелницима градова и председницима Општина који су добили уговоре о енергетској санацији објеката од јавног значаја, у име домаћина упутио је председник општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић.

– Честитам Министарству рударства и енергетике на веома успешно спроведеним пројектима, на добро разумевању које је усмерено ка великој подршци локалним самоуправама. Оно што је карактеристично за ово Министарство је добра логистика од самог расписивања конкурса, како би пројекти могли да се имплементирају. Сматрам да је пројекат енергетске санације објеката од јавног значаја веома битан пројекат, зато што се тиме побољшава животни стандард сваког места, омогућавају бољи услови за рад запослених, али и постижу бољи услови за грађанство и кориснике. Општи бенефит је заштита животне средине, јер се кроз овакве пројекте смањује емисија штетних гасова, долази до уштеде енергије, а самим тиме и средстава. Ово је један од низа пројеката који је Општина Врњачка Бања потписала са Министарством рударства и енергетике, тако да је та сарадња на веома високом нивоу у протеклом периоду. Потписани Споразум локална самоуправа искористиће за енергетску санацију Основне школе „Попински борци“. Оно што је јако добро прихваћено јесте стимулативна политика и подршка надлежног Министарства према приватним власницима стамбених јединица, која има све већу тенденцију прихваћености са порастом захтева. То је једна добра одлука, чиме се доста помаже локалном становништву да санира своје објекте. Општина Врњачка Бања  испуњава све нормативе, прати све токове и редовно конкурише на свим конкурсима које расписује Министарство рударства и енергетике, чиме чини добро свом месту у домену уштеде енергије, али и својим мештанима, рекао је Бобан Ђуровић.

Председник Општине у свом обраћању је свима пожелео пуно успеха у раду и руковођењу својим локалним самоуправама, упутивши им позив да буду гости Врњачке Бање и као туристи са својим породицама, зато што је Врњачка Бања добар домаћин.

Обраћајући се присутнима, министарка рударства и енергетике, Дубравка Ђедовић Хандановић истакла је да енергетском ефикасношћу чувамо ресурсе и животну средину, и да ће Министарство наставити да подржава локалне самоуправе да улажу у санацију индивидуалних кућа и стамбених јединица, како би смањили потрошњу енергената и тиме допринели што већој енергетској ефикасности.

    Министарка Дубравка Ђедовић Хандановић говори о значају енергетске ефикасности

– Задовољство ми је што се данас налазимо у Врњачкој Бањи, Општини која је добар пример успешног спровођења мера енергетске ефикасности у зградама јавних установа и зградама од јавног значаја, и што ћемо баш овде поделити уговоре 21 јединици локалне самоуправе. Паметна политика је енергетски освешћена политика и драго ми је што су локалне самоуправе препознале да смањење потрошње и инвестирање у побољшање енергетских карактеристика објеката не значи смањење удобности, већ повећање комфора, и боље услове за кориснике установа, рекла је министарка Дубравка Ђедовић Хандановић.

Укупно 665 милиона динара биће уложено у енергетску санацију основних и средњих школа, управних зграда, вртића, домова здравља, домова културе, спортских објеката, постројења за прераду воде и јавног осветљења у Општинама и градовима који су добили средства на јавном позиву Министарства рударства и енергетике.

– У Општини Врњачка Бања радиће се санација основне школе, једне од укупно 10 основних и средњих школа из овог јавног позива. У Рашкој ће бити уређен Дом здравља, у Владичином Хану Дом културе, у Лесковцу и Ужицу вртић, а у Босилеграду јавно осветљење. Сви ови пројекти су важни пре свега зато што у њима живе и раде људи, односно наши грађани. Ученици и наставници ће добити боље услове за рад у школама, деца и васпитачи у вртићима, а лекари и пацијенти у домовима здравља, поручила је министарка Дубравка Ђедовић Хандановић.

Министарка је  у свом излагању напоменула да је енергетска ефикасност пут ка енергетској независности, што је стратешки циљ Републике Србије, и додала да смањење потрошње значи инвестирање у будућност.

– Са свим овим улагањима имаћемо јавне објекте који ће трошити од 20 до 50 одсто мање енергије, а резултат ће бити мањи трошкови, али и мањи негативни утицај на животну средину. Кроз овакве програме, до сада је енергетски санирано 145 објеката од јавног значаја, уложено је 2,7 милијарди динара, а укупна уштеда електричне енергије је око 30 милиона киловат сати годишње. Сваки од ових пројеката представља део слагалице како желимо да живимо у Србији до краја ове деценије када је реч о енергетици и о заштити животне средине. Кроз Национални план за енергетику и климу који је у процесу усвајања поставили смо циљеве којима тежимо, а то су, да производимо више зелене енергије, да обновљиви извори енергије учествују до 45 посто у укупној производњи електричне енергије, да смањимо емисију штетних гасова за око 40.4 посто у односу на 1990. годину и да значајно повећавамо енергетску ефикасност, нагласила је министарка Ђедовић Хандановић.

Непосредно пре скупа, министарка Дубравка Ђедовић Хандановић и руководство Општине Врњачка Бања обишли су завршне радове на изградњи фасаде са изолацијом на згради Општине. Овај пројекат реализује Општина у сарадњи са Министарством и кроз реализацију пројекта „Инфраструктура за бољи живот“ кроз донацију из Програма Европска уније за локални развој –EU PRO Plus који спроводи УНОПС.

    Председник Ђуровић са министарком Ђедовић Хандановић обилази радове на згради Општине

Уједно, посета министарке Ђедовић Хандановић Врњачкој Бањи била је и прилика да са руководством врњачке Општине одржи састанак на ком је председник општине Бобан Ђуровић са сарадницима представио министарки досадашње активности на реализацији енергетске санације породичних кућа и станова на територији општине Врњачка Бања и примени Уредбе о енергетски заштићеном купцу. Такође, било је речи и о планираним пројектима врњачке Општине на унапређењу енергетске санације јавних објеката, односно школских објеката и објекта дечијег вртића.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ