СИМПОЗИЈУМ ФАРМАЦЕУТСКИХ УДРУЖЕЊА СРБИЈЕ

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Јубиларни 75. Симпозијум фармацеута одржава се у Конгресном центру Хотела „Цептер“. Стручни скуп окупио је око 250 фармацеута, лекара и биохемичара.

Стручни одбор Симпозијума, у организацији Савеза фармацеутских удружења Србије, чине: проф. др Бранислава Миљковић – председник, проф. др Катарина Вучићевић, проф. др Маја Томић, проф. др Милица Дробац и проф. др Љиљана Ђекић.

Симпозијум има два дела: „Супортивно збрињавање код онколошких пацијената“ и „Савремени терапијски и нутритивни аспекти поремећаја локомоторног система“. Циљеви семинара „Супортивно збрињавање код онколошких пацијената“ су: Упознавање са клиничким приступом супортивном збрињавању код онколошких пацијената, упознавање са фармакотерапијом канцерског бола, упознавање са карактеристикама и применом трансдермалних фластера са опиоидним аналгетицима у третману хроничног канцерског бола, упознавање са клинички значајним интеракцијама лекова у супортивној онкологији, упознавање са приступом пацијенту оболелом од малигне болести и члановима његове породице и упознавање са улогом фармацеута у саветовању пацијената оболелих од малигних болести.

Предавање „Клинички приступ супортивном збрињавању код онколошких пацијената“ одржала је др Ана Жилић. О „Фармакотерапији канцерског бола“ учеснике Симпозијума упознала је проф. др Маја Томић, а о „Трансдермалним фластерима са опиоидним аналгетицима: карактеристикама и примени у третману хроничног канцерског бола“, говорила је проф. др Љиљана Ђекић.

„Како фармацеут може да помогне пацијенту оболелом од малигне болести“, назив је радионице чији су модератори асист. др sc. Јелена Арсенијевић  и спец. Кристина Ковачевић.

„Савремени терапијски и нутритивни аспекти поремећаја локомоторног система“ други је део Симпозијума. Учесници су се упознали са етиологијом остеопорозе, факторима ризика за настанак осеопоротичних прелома и фармакотерапијом остеопорозе , као и са етиологијом, клиничком сликом и фармакотерапијом најчешћих артритиса. Било је речи о биљним производима у терапији обољења локомоторног система и о лековима и медицинским средствима за локалну примену у третману обољења локомоторног система. Одржана су предавања о значају правилне исхране и дијететске суплементације у превенцији поремећаја коштано-зглобног система  и о улогама фармацеута у едукацији и саветовању пацијената са остеопорозом, реуматоидним артритисом и остеоратритисом.

Симпозијум су подржали: Pharmaswiss, Pan Star, New Med, Novartis, Hamapharm, Bonifar, Innotech. У холу су ове фирме на штандовима изложиле своје производе.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ