ИГРАЧКЕ И ДРУГЕ УСПОМЕНЕ ИЗ ДЕТИЊСТВА

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Кратак осврт на културну историју детињства посетиоцима Замка културе у октобру пружиће несвакидашња изложба „Било једном једно детињство“. Изложбу је приредио колектив Замка културе. Сећање на безбрижну прошлост коју оивичавају играчке никога није оставило равнодушним 4. октобра када је званично отворена изложба.  Изложбу су отворили Марија Аћимовић и Богдан Вукомановић.

– Идеја ове изложбе је била та да покаже да је детињство које смо имали ми рођени шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година, на неки начин било лишено брига, које је било весело и радосно и да је то једно детињство за које смо се изборили, а не оно детињство које сви узимамо некако здраво за готово и да је управо из тог разлога оно што треба да ценимо и поштујемо.

Хтели смо да оне који су старији вратимо у тај неки период када су се играли са гуменим и плишаним играчкама, а децу која данас одрастају на један мало другачији начин упознамо са тим како су некада њихови родитељи проводили слободно време. За двадесет година, ако бисмо се поново одлучили да направимо једну овакву изложбу, овде бисте сигурно видели неке сасвим другачије ствари, а наравно, није искључена могућност да ћемо то направити у будућности, рекао нам је Богдан Вукомановић.

– Направили смо ову изложбу у складу са манифестацијом која се обележава у првој недељи октобра, то је Дечија недеља. Сваке недеље ћемо организовати радионице за малишане.

Изложили смо играчке и друге драге успомене нас колега из колектива, као и наших пријатеља. То су предмети који су преживели наше несташне ручице, зуб времена, деценије и деценије. Изабрали смо оне најрепрезентативније јер смо били ограничени простором. Посебан акценат је на изложеним најстаријим играчкама које потичу из преисторијске колекције Замка културе. То су минијатурне посуде са локалитета Лађариште и села Врњци, рекла нам је Марија Аћимовић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ