ОЛИМПИЈАДА СПОРТА, ЗДРАВЉА И КУЛТУРЕ ТРЕЋЕГ ДОБА

Аутор:Ана Стојковић

 Најмасовнији скуп пензионера, „Олимпијада спорта, здравља и културе трећег доба“, одржана је од 1. до 4. октобра у Врњачкој Бањи под слоганом, „Душа је ову јесен хтела“. Врњачка Бања домаћин је  Олимпијаде од 2013. године а сада се окупило око хиљаду учесника из свих округа Србије. У Конгресном центру Хотела „Зептер“, свечано отварање одржано је 1. октобра, на Међународни дан старих који је установљен Резолуцијом Генералне Скупштине Уједињених нација 1990. а у Србији се обележава од 1992. године.

-Свеукупна ситуација у земљи довела је до тога  да се ове године скуп одржи мало скромније него иначе јер смо морали да откажемо ревијалне наступе, рекао је, обративши се скупу у име Савеза пензионера Србије, председник проф. др Андреја Савић и додао:

– Ми пензионери представљамо одговоран део друштвене заједнице и заправо смо најдисциплинованија друштвена структура, разумемо проблеме са којима се држава тренутно среће и имамо пуно разумевања за околности у којима се држава налази а оно што желим да кажем овом приликом и да истакнем јесте чињеница да све нас пензионере очекује увећање пензија од 6 одсто као и пензионерске картице које ће омогућити куповину уз попусте до 60 % у преко 600 фирми, предузећа и компанија у земљи.

По Савићевим речима, у последње две године допринос државе је заиста велики и сматра да је држава препознала ко су аутентични заступници пензионерске популације.

– Ми смо ту да посредујемо између комплетне пензионерске популације, са једне и државе са друге стране. Наши аргументи су прихваћени и Фонд је већ склопио уговор са преко 650 компанија и фирми у земљи око попуста за пензионере уз пензионерске картице. Што се тиче Олимпијаде подигли смо лествицу и за разлику од спортско рекреативних надметања у протеклих петнаестак година, читаву манифестацију дигли смо на ниво квалификационих надметања у окрузима широм Србије и убацили смо културне садржаје као што је ликовно и књижевно стваралаштво, брига за екологију и друго, истакао је Савић.

Учесници Олимпијаде надметали су се у брзом ходању, кошарци, пикаду, шаху и другим спортским дисциплинама а од првог дана функционисала је и сликарско- иконописачка колонија док су се писци у трећем добу представили  својим књижевним остварењима. У здравственом делу четвородневног програма такозваном „Базару здравља“ ,осим предавања стручњака одржане су провере здравственог стања: мерење притиска и шећера, преглед и савети очних лекара, испитивање густине костију, приказ рада Биоптрона, провера ефикасности средстава за ублажавање болова и друго. Током Олимпијаде одржан је и традиционални Мини филмски фестивал .

– Већ годинама нам овај скуп поклања поверење и нама не остаје ништа друго него да  им се на томе захвалимо, да будемо добри домаћини и да се трудимо да то поверење оправдамо и наредних година, рекао је обраћајући се скупу у име Општине Врњачка Бања, помоћник председника Милутин Думановић.

Србија спада у земље које имају најстарије становништво у Европи и свету и зато је и било логично да се баш у њој организује Олимпијада трећег доба за коју је у извештају ЕУ истакнуто да представља најбољи пример „добре праксе“ у Европи и да такав модел у раду са старима треба практиковати и у другим земљама.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ