ОБЕЛЕЖЕНА ДЕЧИЈА НЕДЕЉА

Аутор:Ана Стојковић

Дечија недеља традиционална је, национална манифестација у циљу заштите и промоције дечијих права али и побољшању положаја деце у Србији. Посвећена је унапређивању подстицајног, здравог и безбедног окружења у којем деца могу развијати све своје потенцијале. Ови циљеви се остварују непрестаним залагањем за заштиту, унапређење и промоцију дечијих права у нашем друштву. Ове године посебна важност посвећује се развоју емпатије, вршњачке и међугенерацијске солидарности и даљој изградњи сигурног друштвеног окружења које подржава вредности толеранције. Из тог разлога, Дечија недеља обележена је ове године прве недеље октобра  под слоганом  “Велико срце деце Србије ”.

У свим објектима ПУ „Радост“ на територији општине Врњачка Бања обележена је Дечија недеља кроз различите активности које су имале за циљ подстицање и креирање окружења  које промовише здрав развој, срећу и добробит деце.

– Овогодишња Дечија недеља протекла је под слоганом „Велико срце  деце Србије“. Комплетан програм у нашој установи васпитачи су направили у сарадњи са родитељима тако да смо имали заиста веома богат програм. У оквиру дана дечијих права и обавеза малишани су радили групне паное са илустрацијама, такође су имали еколошки дан у оквиру ког су обилазили Врњачке паркове и прикупљали јесење плодове. Као резултат сарадње са Културном центром за децу је организована посета Биоскопа и пројекција филма у преподневним сатима а у Замку културе је уприличена изложба „Било једном једно детињство“. Активности су углавном реализоване на отвореном а сарадња са родитељима је била на завидном нивоу јер су они заједно са васпитачима били главни носиоци организације Дечије недеље. Имали су прилику да буду са децом у групама, доносили су старе предмете и говорили о њима. То је уједно била и прилика да васпитачи упознају родитеље са новим основама васпитног програма „Године узлета“, рекла је директорка ПУ „Радост“ Драгана Хаџи Ристић.

Последњи дан овогодишње Дечије недеље био је резервисан за спортске активности на отвореном у парку или дворишту вртића. У сваком случају све активности су, по речима директорке, биле организоване у складу са узрастима деце, њиховим интересовањима и жељама.

Иначе, у Србији се Дечија недеља обележава од  1934. године и сваке године је прилагођена актуелним потребама и проблемима деце.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ