САРАДЊА ШКОЛА ИЗ ВРЊАЧКЕ БАЊЕ И БУДВЕ

Аутор:Даниел Цоковић

Угоститељско-туристичка школа са домом ученика Врњачка Бања и Средња мјешовита школа „Данило Киш“ из Будве, 30. јануара, у просторијама школе, организовали су састанак чији је циљ потписивање Споразума о сарадњи и размени ученика између ове две образовне установе.

Средња мјешовита школа „Данило Киш” из Будве је јавна установа за образовање кадрова различитих профила. Школује кадрове III и IV степена стручне спреме, и то III степен Кувар, Посластичар, а IV степен Гимназија, Туристички техничар, Економски техничар, Ресторатер, Гастроном, Техничар кулинарства, Техничар услуживања.

По закону, практична настава се не може обављати ван граница земље, а оваквим видом сарадње и разменом омогућиће се ученицима Угоститељско-туристичке школе из Врњачке Бање да оду у Будву и на неки начин се дотакну и увиде како функционише приморски туризам.

    Пријатељски разговор школских делегација

Делегацију Угоститељско-туристичке школе са домом ученика „Врњачка Бања“ чинили су директорка школе др Јелена Чеперковић, Мирољуб Глиџић, професор услуживања, Миланка Милосављевић, професор куварства и Ана Шљеровић, организатор практичне наставе и представник економске групе предмета.

Делегацију Средње мјешовите школе „Данило Киш“ из Будве сачињавали су директор школе Крсто Вуковић, Божидар Бошковић, професор услуживања, Богдан Крсмановић и Душан Митровић, професори кулинарства и Павле Кентера, професор економске групе предмета.

Током састанка чланови делегација разменили су своја мишљења, знања, искуства у досадашњим каријерама и функционисању својих школа, и ближе усагласили детаље везане за будућу размену ученика и сарадњу. Планирано је да у размену буде укључено 15 ученика и 2-3 наставника који ће половином маја месеца посетити Будву, односно Врњачку Бању.

Жеља је да се награде најбољи ученици како би били мотивисани за учење и за наступ на разним такмичењима, али и да буду укључени они ученици који нису били толико добри што се тиче оцена током године, како би увидели који све бенефити из оваквог вида размене могу да се извуку.

    Обилазак једног од школских кабинета

Директор школе из Будве, Крсто Вуковић, истакао је да ће главна оријентација боравка ученика из Врњачке Бање у Будви бити присуство настави уз претходно анкетирање ђака како би се прецизније знало шта је то што би они желели да чују и виде како се то реализује у неком другом систему, поготово угоститељи. Такође, имаће доста заједничких радова са ученицима из Будве, као што је рецимо могућност прављења заједничке слике великог формата на којој ће свако ко јој приђе моћи четкицом по нешто да нацрта, и која ће касније бити поклоњена гостима како би је понели у своју школу. Затим биће доста радионица различитог типа, на којима ће ученици представити школу и Врњачку Бању као дестинацију, где ће нарочито бити укључени туристички техничари. Имаће се и доста слободног времена за шетњу, дружење, спортске активности, посете музејима, излете као што је обилазак Бококоторског залива.

Према речима директорке Јелене Чеперковић, замишљено је да боравак ученика из Будве у Врњачкој Бањи укључи сличне садржаје које ће добити и наши ученици у Будви, угоститељи и туристички техничари ће имати могућност да посете један од хотела и у њему прођу све секторе. Пре подне активности би биле везане за школу, а поподне за излете до околних манастира и планине Гоч, као и за уживање у велнес и спа центрима који постоје у Врњачкој Бањи. Програм би био испуњен током свих дана, а за последњи дан планирана је велика опроштајна журка ученика.

Након одржаног састанка, делегација из Будве обишла је школу и ближе се упознала функционисањем и начином предавања у кабинету куварства, услуживања, посластичарства, информатике, и увидела чиме располаже и како је опремљена школска Библиотека, Бифе као и Дом ученика УТШ Врњачка Бања.

ПРИЈЕМ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ШКОЛЕ ИЗ БУДВЕ У КАБИНЕТУ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ

Заменик председника Општине Врњачка Бања, Иван Џатић и председник Скупштине Општине Врњачка Бања, Иван Радовић, 31. јануара, у Кабинету председника Општине, примили су делегацију Средње мјешовите школе „Данило Киш“ из Будве.

У име домаћина, Иван Џатић, истакао је да је имао велико задовољство што је био у прилици да заједно са председником Скупштине Општине Врњачка Бања, Иваном Радовићем угости делегацију школе из Будве. Имајући у виду да су Врњачка Бања и Будва две братске Општине, Џатић је додао да оваква размена ученика и сарадња између две школе која ће донети низ практичних резултата, доприноси и вишем степену сарадње између Општина.

– Ово је почетак једне лепе сарадње између наше Угоститељско-туристичке школе и школе из Будве. Значајно је то што ће ђаци који похађају нашу школу имати прилику да виде неке ствари како се раде у потпуно другим околностима. Врсте туризма којима се ми бавимо су сасвим различите, једно је приморски туризам ,а друго бањски и све оно што Врњачка Бања нуди и ради. У свом школовању млади ће имати прилике да виде новине и да се обуче како би сутра у потпуности били оспособљени. Кроз неформалне разговоре имали смо прилику да чујемо изузетне похвале о нашем раду. Ово су људи који су давних година били у Врњачкој Бањи, после одређеног броја година поново су дошли и изненадили се одређеним променама које су заиста видљиве. Почев од хотела који су данас у Врњачкој Бањи до саме инфраструктуре која је одрађена. Такође, данас смо имали прилику да их упознамо са неким нашим будућим плановима и инвестицијама које ћемо у наредном периоду остваривати, рекао је Иван Џатић.

    Сусрет представника школа са представницима врњачке локалне самоуправе 

Крсто Вуковић, директор Средње мјешовите школе „Данило Киш“ из Будве, изразио је захвалност директорки Јелени Чеперковић, њеном комплетном тиму, професорима, ђацима са којима су разговарали током претходних пар дана, на свему ономе што су имали прилику да виде у Врњачкој Бањи, на веома садржајном програму који је укључио и пријем код заменика председника Општине и председника Скупштине Општине Врњачка Бања.

– У категорији Средњих мешовитих школа, наша је једна од бољих у Црној Гори, и трудимо се да да одржимо одређене референце и квалитет рада не само у унутрашњим оквирима, него и да изађемо мало из тих образовних оквира и да се усмеримо према ономе што модерно школство тражи, а то су нове идеје, размена искустава, нове методологије. У размишљању како ћемо унапредити наставни процес, међу првим школама из региона нам је била Угоститељско-туристичка школа уз Врњачке Бање, са којом смо врло лако ступили у контакт.

Наишли смо на сјајно гостопримство захваљујући директорки Јелени и њеном тиму обишли смо све објекте којима располаже њихова школа, упознали се са њиховим методама рада, капацитетима којима располажу и у односу на то направили смо основни план сарадње у наредном периоду. Први корак подразумева да 15 ученика и неколико професора буду наши гости у Будви, да буду део наставног процеса, да се упознају са оним чиме ми располажемо и како радимо. А онда у узвратној посети, да наши ђаци буду гости школе у Врњачкој Бањи и да кроз размену искустава и методологије којима располажемо унапредимо наш рад.

Индиректни бенефит је то што се овај део сарадње интегрише у сарадњу која је већ успостављена између наше две Општине, које су се побратимиле и не само на нивоу општинске сарадње у смислу официјелног дела, већ и у погледу образовног система, функционисања школства и да ту постоје добре конекције и добри резултати. Жеља је будемо равноправни партнери у свему ономе што смо испланирали и заједнички интерес је да се ђаци и професори упознају са оним што ми радимо, да увиде наше начине реализовања активности, да присуствују не само настави из стручних предмета, већ и настави из опште образовних предмета, што ће представљати велики бенефит за ученике, наставнике и школу и целини.

Захвални смо и функционерима локалне самоуправе што смо током нашег разговора имали прилику да чујемо неке нове ствари и да се ближе упознамо како функционише не само школа као део општинског и образовног система, већ и сама општина  у целини. Кроз пар дана проведених у Врњачкој Бањи, имали смо прилику да увидимо огроман напредак у развојном смислу и сигуран сам да ће ово партнерство на школском нивоу бити сјајно и имати сјајну перспективу. У Будву се враћамо са много лепих утисака и добили смо тежак домаћи задатак да узвратимо у бар истој мери како смо то добили током ових пар дана од наших драгих домаћина, истакао је Крсто Вуковић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ