САРАДЊОМ ТО ВРЊАЧКА БАЊА И CeSID-а ДО КВАЛИТЕТНИЈЕ ПОНУДЕ ВРЊАЧКЕ БАЊЕ

Аутор:Даниел Цоковић

На основу Меморандума о сарадњи који је потписан 28. фебруара у Хотелу „Емилиа“, Туристичка организација Врњачка Бања и CeSID реализоваће пројекат „Разумети грађане: подаци у служби локалне заједнице“. Циљ овог пројекта је да се коришћењем података и истраживања унапреди туристичка, културна и еколошка понуда Врњачке Бање. И то у складу са приоритетима грађана и гостију, уз уважавање специфичности дестинације, њених становника и гостију, али и изазовима са којима се суочава.

Пројекат: „Разумети грађане: подаци у служби локалне заједнице“ спроводи Центар за слободне изборе и демократију (CeSID). Иницијатива је део Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 (ReLOaD2) који финансира Европска унија (EU), а спроводи Програм Уједињених нација за развој (UNDP).

Потписници Меморандума су директор ТО Врњачка Бања, Иван Трифуновић и извршни директор  CeSID-а, Бојан Клачар.

– Потписивање Меморандума о сарадњи епилог је претходних активности које су Општина Врњачка Бања, UNDP, Туристичка организација и CeSID спровели у претходна три месеца. Изузетно нам је важно да добијемо једну јасну слику онога шта гости желе да добију у Врњачкој Бањи. Које су замерке, а који бенефити које они виде, да бисмо, кроз један научни приступ знали у ком правцу треба да идемо даље. Уз логистичку подршку CeSID-а и апликацију коју ћемо добити, имаћемо јасне показатеље слабости и предности свих аспеката туризма. На основу тога моћи ћемо да дефинишемо будуће активности, односно да видимо шта је то што треба унапредити или променити како би испратили потребе савремених и домаћих и страних туриста, рекао је Иван Трифуновић.

Идеја CeSID-а је била да, кроз коришћење података, да допринос унапређењу туристичке понуде у Врњачкој Бањи и са тим циљем су урађена два велика истраживања. Једно истраживање је било на репрезентативном узорку са грађанима Врњачке Бање, док је друго било на узорку гостију.

– Оно што је главни налаз оба истраживања је да је перцепција развоја и перцепција стања у Врњачкој Бањи веома добра, да људи углавном препознају напредак када је реч о туристичкој понуди, да су велика очекивања да се такви трендови и наставе и да се о стварима које су виђене као критичне поведе рачуна, посебно у урбанизму, као и да се настави са додатним улагањима у базичну инфраструктуру. На основу истраживања на нивоу Србије, Врњачка Бања je у горњем дому када је реч о задовољству грађана њиховим животом и животом њихових породица и стањем у самом месту. Људи препознају да се ствари мењају. Мишљења су да се у Врњачкој Бањи живи боље него у другим општинама и срединама које су сличне или исте величине као Врњачка Бања. Циљ сарадње са Туристичком организацијом Врњачка Бања и локалном заједницом везан је за то да CeSID покуша радећи истраживања и анализе, да те податке Туристичкој организацији, да давањем одређених инпута и алата допринесе унапређењу њених услуга. Циљ нам је и да направимо апликацију где бисмо увезали туристичке раднике из Врњачке Бање и да све то остане Туристичкој организацији и локалној заједници на коришћење и у односу на њихове планове и стратегије извуку најбоље што могу из тих података, рекао је Бојан Клачар.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ