УСПЕХ ВРЊАЧКИХ УЧЕНИКА НА БАДЕЛ БАРМЕН ЈУНИОР КУП-у

Аутор:Даниел Цоковић

У организацији Угоститељско-туристичког училишта у Загребу, 26. јануара, одржан је 4. Бадел бармен јуниор куп, који представља јавну културну манифестацију чији је циљ промоција струковних занимања, развијање креативности, самосталности и способности код ученика, као и развијање такмичарског духа и социјалних вештина.

Угоститељско-туристичка школа из Врњачке Бање је традиционално, као и претходних година узела своје учешће на овом такмичењу и остварила запажене резултате у виду 1. места за најбољи стручни рад и 3. места у припреми дуге барске мешавине, односно дугог коктела.

    Никола Бежановић на Купу у Загребу

Мирољуб Глиџић, професор услуживања који је припремао ученике за ово такмичење, истакао је да Угоститељско-туристичка школа Врњачка Бања увек има високе стандарде на свим такмичењима и наступима, и да је увек циљ највиши пласман. Додао је и да су припреме за ово такмичење протекле са одређеним проблемима, али да су ученици показали велику жељу и ентузијазам.

– У једном периоду ученици су имали блок наставу и обавезу обављања практичне наставе, тако да тек када су завршили са обавезама у хотелима и ресторанима у којима су били распоређени, могли су да долазе у кабинет и да вежбају. Након тога, уследио је зимски распуст када су ученици три недеље били одсутни, па су морали да понесу шејкере и барски инвентар како би могли код својих кућа самостално да вежбају током распуста. Након повратка са распуста имали смо само три дана да све то заједно провежбамо како би све дошло на ниво који се захтева.

На овом такмичењу које је регионалног типа учествовали су ученици из школе из Босне, Црне Горе, Угоститељско-туристичка школа из Врњачке Бање као представник Србије, студенти из Словеније и ученици из 22 школе из Хрватске. Свака школа је имала по два кандидата, тако да је било преко 30 кандидата у категорији кратких коктела и 24 кандидата у припремању дуге барске мешавине.

На Бадел бармен јуниор купу се сваке године одреди једно базно пиће. Ове године је то била Сварог водка, која је премијум бренд, троструко дестилована и јако квалитетна. Водка је универзално пиће за барске мешавине које има поприлично неутралан укус и са њом може најбоље и најлакше да се експериментише. Што се тиче кратких коктела одлучили смо се за светски познати коктел „Cosmopolitan”, а код дуге барске мешавине смо изабрали нешто што се мало слабије пије код нас и није познат, а то је „Electric Lemonade“, дуги коктел који има лепу боју, конзистенцију. И један и други коктел су били интересантни жирију и што се тиче укуса оцењени су највишим оценама. Генерално, мој утисак је јако позитиван и веома сам задовољан наступом ученика и освојеним местима, истакао је Мирољуб Глиџић.

Никола Бежановић, ученик 4. године УТШ, смера угоститељски техничар, освојио је 3. место на 4. Бадел бармен јуниор купу, припремајући коктел „Electric Lemonade“.

– Од састојака иде водка као базно пиће, плави куракао, сок од лимуна и на крају смо додали спрајт. Први пут сам ишао у Загреб и одушевљен сам, дочекани смо веома пријатно. Упознао сам доста нових пријатеља, поготово из Црне Горе, и увидео сам да се доста разликујемо по питању способности и искуства. Они углавном током лета раде на приморју. Иако смо на неки начин отишли као аутсајдери, веома смо задовољни оствареним резултатом. Захваљујем се свом професору Мирољубу Глиџићу на указаном поверењу и надам се да сам оправдао очекивања, рекао је Никола Бежановић.

Валентина Николић, ученица 4. разреда УТШ, смера угоститељски техничар, на 4. Бадел бармен јуниор купу, припремала је  коктел „Cosmopolitan” и освојила 1. место за најбољи стручни рад.

– Стручни рад представља припрему целог коктела и сервирање и служење коктела. Утисци из Загреба су феноменални, град је прелеп и сигурно ћу опет отићи тамо. Имала сам прилику да од колега који су учествовали увидим како они раде, и надам се да ћу имати прилику да одем на још неко такмичење и остварим запажени резултат. Веома сам захвална професорима Мирољубу Глиџићу и Милану Кљајићу, који су ме припремали за ово такмичење и научили како исправно да направим коктел.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ