ВИРТУАЛНА РЕАЛНОСТ У СЛУЖБИ ПРОМОЦИЈЕ ТУРИСТИЧКЕ ПОНУДЕ

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Удружење Покрет за eвропску Врњачку Бању, уз сарадњу са Туристичком организацијом Врњачка Бања, започело је пројекат „Виртуални туризам – Виртуална реалност у служби промоције туристичке понуде Врњачке Бање“. Ова иницијатива је дело Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 (ReLOaD2), који финансира Европска унија (EU), а спроводи Програм Уједињених нација за развој (UNDP). С идејом да претвори туристичко искуство у узбудљиво и иновативно истраживање, пројекат користи „Виртуалну Реалност“ (ВР) за снимање туристичких атракција и природних лепота Врњачке Бање. Применом техника виртуалне реалности, креира се узбудљив и визуелно обогаћен садржај који ће привући посетиоце и створити нову перцепцију Општине Врњачка Бања. Овај пројекат представљен је 1. фебруара у Великој сали СО.

– Циљеви пројекта усмерени су на допринос промоцији туризма, очувању културног наслеђа и подстицању економског развоја кроз виртуалну реалност. Пројекат је дизајниран са идејом да ангажује различите циљне групе и обезбеди њихово активно учешће у реализацији. Локална самоуправа је посебно заступљена као директан корисник са 10 представника, а минимум 40% ће чинити представници мање заступљеног пола. Организације цивилног друштва такође играју виталну улогу, са 20 индиректних и 5 крајњих корисника пројекта, а 40% ће бити представници мање заступљеног пола.

Пројекат има три очекивана резултата: Израђену анализу приоритета промоције локалитета Врњачке Бање кроз сарадњу представника доносиоца одлука и организација цивилног друштва; Израђени промотивно туристички садржаји Виртуалне реалности за изабране локације јавне туристичке понуде Општине Врњачка Бања и одабраних референтних смештајних објеката; Промовисана нова технологија (виртуална реалност) у функцији развоја туризма и дигиталног материјала изабраних туристичких и културних локалитета, рекла нам је Љиљана Миљаковић, координаторка пројекта.

Пројекат ће трајати 9 месеци са укупним буџетом од 25.000 евра. Пројекат ће се ослањати на низ активности  које ће бити спроведене у складу са детаљним планом. Први корак обухвата спровођење консултација са свим заинтересованим странама, при чему ће се узети у обзир њихови приоритети и потребе. Ове консултације ће служити како би се усагласили детаљи и поставили оквири за представљање туристичких садржаја кроз „Виртуалну реалност“. Следећи корак укључује прикупљање и одабир опреме неопходне за успешно снимање и имплементацију „Виртуалне реалности“. Овај процес ће бити пратња снимањем туристичких локалитета, а затим и израдом фото и видео материјала високог квалитета. Након завршетка снимања и постпродукције, фокус ће бити на креирању и пуштању у функцију новог маркетиншког алата. Ова иновативна платформа за представљање туристичких дестинација користиће „Виртуалну реалност“ како би атрактивно представила богатство и разнообразност општине Врњачка Бања. Као последњи корак у овом процесу, пројекат ће омогућити обуку за коришћење и управљање савременим техникама у области туристичког маркетинга. Учесници ће придобити нове вештине, што ће допринети развоју туристичке индустрије и повећању видљивости Општине Врњачка Бања на туристичкој мапи.

Овакви нови начини интеракције са туристичким атракцијама ће не само стимулисати интерес и позивати туристе да открију Врњачку Бању, већ и приносити економском развоју кроз отварање нових туристичких могућности. Пројекат је иновативан  одговор на изазове савременог друштва и представља значајан корак у привлачењу нових туриста и улагању у локалну заједницу.

Мали предузетници биће једни од крајњих корисника пројекта. У укупном броју од 20 представника, минимум 70% учесника ће бити из корпуса руралног туризма, што обезбеђује диверзификацију и укључивост. Додатно, преко 80 индиректних корисника ће имати значајне бенефите од активности реализованих на пројекту. Ова разноврсна учешћа и учесници из различитих сектора обезбеђују обухватаност и остваривање широких друштвених и економских користи од пројекта.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ