НАЈМЛАЂИ ФОЛКЛОРАШИ ФАНПИ „БАНЕ МИЛЕНКОВИЋ“ ВОЗОМ ОД ЛИПОВА ДО КРАЉЕВА

Аутор:Врњачке новине

Пруга Сталаћ – Краљево прошла је кроз Ново Село 1910. године да би у Краљево стигла нешто касније. Двадесетак година касније културни посленици, у Задружном дому саграђеном кулуком око 1930. године започели су свој културни и духовни преображај највећег села у долини Западне Мораве користећи воз „гвозденог ТР коња“ као једино „савремено“ средство за одлазак у „свет“ ради пласмана својих производа и културних остварења, а најчешће по знање и послове по којима су данас познати на свим континентима и меридијанима.

Ту своју посебност и нарочитост у неговању традиције и сећања потврдили су у ФАНПИ „Бане Миленковић“ и УГ „Новоселац“ из Новог Села Западноморавског 16. марта, организовањем путовања возом са железничке станице Липово у Новом Селу до Краљева.

    Путовање возом најмлађих фолклораша

Био је то покушај да се за тридесетак најмлађих фолклораша, које су после изненадне смрти кореографа Дарка Смиљковића, „раширеног срца“ фолклору, традицији, сећањима и васпитању преузеле Александра Јездимировић и Милица Новичић. Као некад, на перону железничке станице у Новом Селу било је највише путника у последњих тридесетак година, оних који по први пут могу да доживе лепоте путовања возом о којима су слушали из прича својих укућана, најчешће баба и деда.

Обилазак Краљева и његових знаменитости био је планиран, али било је и оног непланираног који је представљао изненађење, али и незаборавни доживљај који ће остати у сећању дечака и девојчица од 5. до 12. година. Наиме „васпитачице“ Милица и Александра ступиле су контакт са Управом позоришта у Краљеву да „њиховој“ деци  одшкрину врата,  да погледају сцену и виде каква је то атмосфера у позоришту коју скоро нико од деце није имао прилике да осети. Предусретљиви управник Миодраг Динуловић, у маниру правог домаћина отворио је широм врата ове културне Установе, примивши најмлађе новоселске културне посленике као род најрођенији. Тог 16.марта, деца из Новог Села су осим приче о Позоришту, као прави гости одгледала  „Три прасета“ луткарску представу позоришта „Чарапа“ из Београда.

Повратак је опет био возом из Краљева где су радници „Железнице Србије“ својим несвакидашњим путницима приредили сво поштовање, а деца су у свом „купеу“ извела програм за своју душу уз шам ролнице које је припремила  баба Миломирка Злата Брђанин, уз освежење са водом „Врњачког врела“  званичне воде ФАНПИ „Бане Миленковић“ и УГ „Новоселац“ из Новог Села.

Тако су Новоселци увели још један „животни стандард“ у поступању и васпитању младих, „издржавши“ скоро пет сати без савремених средстава комуникације јер осмех на дечијем лицу, био је и биће нешто најлепше на свету.

Жарко Марковић

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ