“SUPER RеCAN ART“ У СУСРЕТ ПРОЛЕЋУ

Аутор:Даниел Цоковић

У сусрет пролећу које све покреће,  Супер Концепт Атеље („Super Art Gallery & Concept Store“) из Врњачке Бање у партнерству са „RЕcan фондацијом“ из Београда, 21. марта, на платоу испред просторија Атељеа, организовао је јавни догађај хуманитарног карактера под називом „Super RЕcan Art“. Уметници Вук Ђурић и Ђурађ Стевановић, том приликом осликали су „платна“ од рециклираних лименки.

Догађај носи назив „Super RЕcan Art“, зато што обухвата Галерију „Super“, „RЕcan фондацију“ која се бави сакупљањем и рециклажом лименки кроз пројекат „Свака лименка се рачуна“, док се „Арт“ се односи на повезивање гостујућих уметника и Супер Концепт Атељеа из Врњачке Бање као релевантног фактора који културом мења свет на боље.

    Организатори и уметници који су повезали пролеће, културу и уметност

Младен Лазаревић, испред Супер Концепт Атељеа, који је један од организатора овог догађаја, истакао је да је заједничка жеља да се повеже пролеће које нас покреће и уметност као култура која мења свет.

– Једно смо од рециклажних места где могу да се рециклирају лименке. Спојили смо лепо и корисно тако што важност рециклаже повезујемо са уметношћу, а све то има за циљ хуманитарну помоћ онима којима је то најпотребније. Дела која буду настала на платнима од пресованих лименки биће откупљена, поента је да она заврше на зидовима неке корпорације. Заузврат део новца ће отићи у хуманитарне сврхе и на тај начин направићемо да наше мало, некоме значи много. Једно дело ће засигурно купити америчка компанија „Ball“ која има представништво у Београду и једина је која може од старе лименке рециклажом да направи нову. Са нама су два светски позната уметника која се баве Street Art-ом, односно цртањем графита и сликањем мурала. Одазвали су се овој акцији најпре зато што су пријатељи „Super-а“, затим зато што подржавају све промене које култура може да донесе, а уједно ту су и да промовишу свој рад и модерну уметност, рекао је Младен Лазаревић.

Немања Марјановић, координатор пројекта „Свака лименка се рачуна“ из „RЕcan фондације“ истакао је да је циљ програма да се подигне свест код људи о значају заштите животне средине и рециклаже лименки за пиће.

– Овде смо се симболично окупили да повежемо пролеће, бесконачни потенцијал рециклаже и уметност. Наши драги уметници осликавају два рада од рециклираних лименки, а затим ће све то повезати у једну лепу причу. Овај међународни програм настао је 2009. године у Великој Британији и тренутно се спроводи у 20 земаља. Цела суштина приче јесте баш то да се свака лименка рачуна, како би оснажили људе и послали им поруку да је рециклажа изузетно битна  и да сви треба да водимо рачуна о томе. Кроз овакве пројекте подижемо свест код грађана и свих других стејкхолдера и мишљења сам да сви заједно можемо да допринесемо да ситуација буде боља, изјавио је Немања Марјановић.

    Ђурађ Стевановић и Вук Ђурић „Ендо“ на делу

Вук Ђурић „Ендо“ један је од два уметника који су се одазвали овом веома интересантном догађају који је Супер Концепт Атеље понудио Врњачкој Бањи.

– Све радимо спрејевима, зато што спреј много боље подноси подлогу на којој данас радимо. Радим птицу Рамонду која је угрожена врста, а тиме уједно алудирам и шаљем позив да освестимо стање у екологији. Пошто је ово еколошка тема повезао сам те две ствари. Није ми стран рад са лименкама, са „Recan“ фондацијом сарађујемо дуги низ година. Само је у питању нови вид, пошто сада први пут радимо са пресованим лименкама. Имајући у виду да је ово рељефаста површина, на којој је теже извести неке детаље у односу на зид, скице смо мало упростили и адаптирали их површини на којој радимо. Своју Рамонду бих дефинитивно волео да видим у некој школи, рекао је популарни „Ендо“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ