ВРЊАЧКА СОЛИДАРНОСТ

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Крајем прошле године, врњачка локална самоуправа је, на позив Хуманитарне организације „Српска солидарност“, организовала акцију прикупљања слаткиша и сланиша за децу која живе у енклавама јужне покрајине Косово и Метохија. Прикупљена је велика количина слаткиша од којих су представници „Српске солидарности“ направили пакетиће и даривали их малишанима са Косова и Метохије, поводом новогодишњих и божићних празника.

Учесници акције су Предшколска установа „Радост“,  основне школе „Попински борци“, „Бане Миленковић“, „Младост“ и „Бранко Радичевић“, Гимназија и Факултет за хотелијерство и туризам. Логистичку помоћ пружио је ОО Црвени крст Врњачка Бања.

У жељи да се лично захвали представницима врњачке локалне самоуправе на учешћу у организацији ове акције, Бранко Антић посетио је  21. марта Општину Врњачка Бања и том приликом заменику председника општине, Ивану Џатићу уручио захвалнице за Општину и за све актере акције, као и две специјалне иконе из манастира са Косова и Метохије.

ХО „Српска солидарност“ већ девет година остварује циљеве у области хуманитарног рада и помоћи социјaлно угроженом становништву
и подиже свест код грађана и друштвено одговорних компанија како би се удружили у борби против глади и сиромаштва.

– Велико ми је задовољство што сам данас у врњачкој Општини, да искажем захвалност нашег народа са Косова и Метохије, поготово наших малих хероја, деце из српских енклава, зато што се Општина Врњачка Бања укључила у акцију „Најслађи караван“ чији је циљ да обрадује што више малишана. Осим пакетића, радимо на стипендирању деце, организујемо екскурзије, одлазак на море, набављамо школски прибор…, све оно што је потребно да тој нашој деци са Косова и Метохије покажемо да нису заборављена и да имају приближне услове за одрастање као и деца у Централној Србији, иако живе на тренутно окупираној територији наше земље и немају основна права слободе кретања. Морам да нагласим да је Врњачка Бања једна од две општине у Републици Србији која је узела учешће у овом хуманитарном пројекту, иако су сви позвани. То показује да руководство Општине Врњачка Бања, као и житељи, саосећају се са нашим народом на Косову и Метохији. Општинско руководство изразило је спремност да помогне убудуће, рекао нам је Бранко Антић.

– Било ми је задовољство и привилегија што сам могао данас да стиснем руку једном оваквом човеку, људини. Човеку који има лични проблем са здрављем, бори се са канцером, а има толико енергије и елана да пружи помоћ нашим најугроженијим становницима – деци и њиховим родитељима на Косову и Метохији. Када је локална самоуправа добила позив да се прикључи акцији, ми нисмо имали никакву дилему. Кроз разговор смо сазнали да су се само две локалне самоуправе од 148 и 25 градова одазвале хуманитарној акцији.

Ефекат ове акције је да смо ми од оних најмлађих наших суграђана учили шта значи емпатија, љубав, хуманост. Учествовали смо у доброј мисији. „Српска солидарност“ може да рачуна на нас и у наредном периоду, изјавио је Иван Џатић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ