ПРЕДАВАЊЕ МАРИЈЕ ЛАБОВИЋ НА ВРЊАЧКОМ ФАКУЛТЕТУ

Аутор:Даниел Цоковић

У амфитеатру Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, 20. марта одржано је предавање на тему „Улога и активности Туристичке организације Србије у промоцији Србије као туристичке дестинације“. Гостујући предавач била је Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије.

Осим студената Факултета за хотелијерство и туризам, на предавању су били присутни и представници Општине Врњачка Бања, Туристичке организације Врњачка Бања, УТШ „Врњачка Бања“, Кластера туристичке привреде и локални хотелијери. Предавање је било веома интересантно   и подстакло је студенте да поставе велики број занимљивих питања.

У име Факултета за хотелијерство и туризам, присутне је поздравио проф. др Драго Цвијановић, декан Факултета. Том приликом изразио је задовољство што ће сви имати могућност да присуствују предавању током којег ће моћи од Марије Лабовић, директорке Туристичке организације Србије, да чују шта је то што туризам као индустријска грана доноси Србији.

– Факултет за хотелијерство и туризам је једна отворена кућа која се не плаши оних који знају боље или исто колико и ми, па чак и мање. Сви они могу да дођу до наших студената и да испричају оно што знају. Факултет смо који има доста предавања са стране, и срећни смо што имамо прилику да је испред наших студената „прва дама“ туризма Србије, Марија Лабовић. Мишљења сам да је Врњачка Бања данас место где можемо чути реалну и добру причу из праксе од професионалца који обилази Србију и свет и реално сагледава ситуацију на домаћем и иностраном тржишту. Када дође оваква особа и пренесе студентима своја запажања из света и из свих наших дестинација које су већ препознате и кад предочи шта се све дешава тамо, то је једна добра прича за њих јер тиме студенти добијају значајна знања која се никада не заборављају, рекао је проф. др  Драго Цвијановић.

Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије, студентима и свим присутнима одржала је предавање које је показало које све активности спроводи ова организација у циљу промоције Србије као туристичке дестинације.

– Важно нам је да будућим запосленима у туризму представимо шта је то што ми радимо, као и начин на који то радимо, јер ће можда управо то да их мотивише да се баве овим послом. Такође нам је значајно да им објаснимо и покажемо колико је промоција значајна за туристичку дестинацију и колико значајно доприноси укупном резултату када је туристички промет у питању. Будућим туризмолозима бих послала поруку да је туризам једна привредна грана која у Србији значајно расте из године у годину, а тиме и потенцијал за њихов лични развој уколико се определе да остану у туризму и да своје професионално ангажовање ту препознају. Јако је значајно напоменути да је радна снага у туризму како у Србији, тако и у свету дефицитарна. Поготово када говоримо образованој радној снази у туризму, тако да ето мислим да је ово добра прилика за студенте јер могу да остваре заиста квалитетно професионално ангажовање. Оно што бих додала као свој лични печат то је да је туризам један предиван посао који много тога даје када му се посветите, истакла је Марија Лабовић.

Када је туристички промет Србије у питању, почетак ове године је јако успешан, а то потврђују и резултати за прва два месеца, који показују да је током јануара промет већи за 8%, а током фебруара за 9% у односу на исти период током претходне године.

– Врњачка Бања је једна од најзначајнијих туристичких дестинација у Србији, у самом врху по туристичким доласцима и ноћењима. Важно је то што се Врњачка Бања континуирано развија, што се додатни садржаји и инфраструктура која се односи на туризам сваке године побољшава и развија, јер туристи траже доживљај. Туристи траже да њихово време на дестинацији буде квалитетно попуњено, и Врњачка Бања континуирано на томе ради и зато верујем да ће и ово бити добра година за туризам у Врњачкој Бањи, рекла је Марија Лабовић.

Директорка Туристичке организације Србије похвалила је рад Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, за који је истакла да је јако значајан за образовање младих.

– Рад са младима и едукација управо у овој области је јако значајна за читаву нашу земљу. Србија има огроман потенцијал када је развој туризма у питању, који је веома значајан и за економију наше земље. Простора за даљи напредак и развој има, и управо кроз институције као што је ова, имамо могућност да добијемо квалитетне и образоване младе људе који ће наставити да раде у туризму и додатно га унапреде. Свакако ће са сваком новом генерацијом доћи нешто ново што ће побољшати квалитет наше земље као туристичке дестинације, рекла је Марија Лабовић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ