„ЖИВОТ ЗА ЖИВОТ“

Аутор:Даниел Цоковић

Поводом „24. Марта–Дана сећања“, у салону врњачке Библиотеке, 22. марта промовисана је књига „Живот за живот“, аутора проф. др Миће Живојиновића. Организатори догађаја којим се обележава и 25. годишњица од НАТО агресије на Србију (1999-2024), били су Удружење бораца „Горски вукови“ и Одбор за обележавање значајних датума и годишњица.

Књига је власништво Удружења бораца „Горски вукови“ и симболично је одштампана у 78 примерака како би нас све подсетила 78 дана патње, бола, крви, суза, али и части, славе и поноса који смо као народ оставили током НАТО агресије.

Председник Одбора за обележавање значајних датума и годишњица, Слободан Дишовић, поздравио је присутне чланове борачких удружења, представнике локалне самоуправе, пријатеље и чланове породица страдалих бораца, након чега је парох Радош Младеновић дао благослов скупу.

    Слободан Дишовић, Мића Живојиновић и Сара Чеперковић током промоције књиге

– Поводом 25. годишњице злочиначке НАТО агресије на нашу земљу, УБ „Горски вукови“ уз сарадњу и велику подршку Општине Врњачка Бања као и увек у свим акцијама, смогло је снаге да изда књигу „Живот за живот“, чији је аутор проф. др Мића Живојиновић. У књизи су описани животи и погибије наших шесторице бораца који су своје животе положили на олтар слободе у ратним дејствима од 1991. до 1999. године, рекао је Слободан Дишовић.

Проф. др Мића Живојиновић, аутор књиге „Живот за живот“ истакао је да ова књига представља посвету борцима са територије Општине Врњачка Бања који су своје животе положили на олтар отаџбине, након чега је позвао све присутне да минутом ћутања одају дужну пошту Дејану Цветљанину, Дејану Петковићу, Срђану Лакићевићу, Дејану Миленковићу, Живану Петровићу и Миодрагу Богосављевићу.

– Њихов путоказ остао је најсветлији светионик, показује нам како се оно највеће и најдраже што човек има полаже за отаџбину. Отаџбина нема никог сем оних који имају њу, а државу може имати свако. Књига садржи део који говори о борцима, затим има прилог који је наш уметник и велики стваралац у књижевности Бошко Руђинчанин посветио њима „У помен палим борцима“, затим следи моја поема „Иду моји тенкови“, и део који говори о НАТО агресији на Савезну Републику Југославију. Пале борце којима је посвећена књига сам познавао, њихов сам ратни друг, борац и саборац и они такви су неодвојиви део мог срца. Делили смо и добро и зло, делили смо све оно што је једном борцу било неопходно и оно зашта смо били тамо. Јер обавеза је ствар закона и принуде, а дужност је ствар морала и етике. Ми смо заправо исказали највећи степен дужности према отаџбини. Нажалост они су положили оно највредније, своје животе. Веома је битно да се ти људи не забораве и да њихове породице схвате да они живе у срцима њихових сабораца и бораца, њихових ратних другова који су им посветили књигу и заправо на један скроман начин дали дуг ономе зашта су они дали „Живот за живот“, поручио је Мића Живојиновић.

Заменик председника Општине Врњачка Бања, Иван Џатић, поручио је да сви који живе у Врњачкој Бањи имају задатак и обавезу да се сећају палих бораца не само током обележавања датума и годишњица, већ да би то требали да осећају и носе у својим душама.

    Иван Џатић уручује повељу и књигу једној од породица страдалих бораца

– Поштовани пријатељи, драги борци, желим да искажем заиста велико и дубоко поштовање према свему ономе што сте ви учинили за нашу државу. Шест младића у пуном свом јеку и младости, пред којима је живот још увек требао да буде, нажалост положили су своје животе. Јединство које постоји између Српске православне цркве, вас наших суграђана и нас који слободно могу рећи да имамо привилегију да водимо ову локалну самоуправу, увек треба да буде покретач да заједничким снагама гајимо сећања на ове људе. Ако бисмо то заборавили, заборавили би нашу историју, нашу земљу и све оно чему су нас наши преци учили. Имате пружену руку од стране локалне самоуправе, ми смо увек на располагању за све ваше захтеве, а на првом месту ми смо људи који разумемо кроз шта сте прошли. Као локална заједница дужни смо да вас поштујемо на сваком кораку. Надам се да се више никада ово неће поновити, да неће морати наша младост да одлази у ратове, већ да ћемо у наредним периодима да се утркујемо са читавим светом по знању, лепоти, образовању, рекао је Иван Џатић.

Наш суграђанин и велики књижевник Бошко Руђинчанин током свог живота написао је поему посвећену палим борцима из Врњачке Бање. Поема „У помен палим борцима“ почиње стиховима „У помен палим за Косово, Срђану Лакићевићу, Дејану Миленковићу, Живану Петровићу и Миодрагу Богосављевићу из Општине Врњачке што своје животе дадоше за Косово године 7507. од постојања света или 1999. Христове ере“, а прочитала је Сара Чеперковић.

Удружење бораца „Горски вукови“ искористило је прилику да породицама погинулих бораца уручи по један примерак књиге „Живот за живот“ на вечно сећање и повељу на којој пише „Који храбро и часно положише свој живот за слободу и отаџбину“. У њихово име, то је учино заменик председника Општине Врњачка Бања, Иван Џатић. Своје учешће током промоције имао је и Хор „Врњачки вез“ који је отпевао песму „Моја ноћи када ћеш ми проћи“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ