ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА

Аутор:Весна Ђорђевић

Комеморативном свечаношћу, полагањем венаца и давањем парастоса код спомен обележја палим борцима на Тргу културе у Врњачкој Бањи, 24. марта обележен је Дан сећања и 25. годишњица од НАТО агресије на тадашњу Савезну Републику Југославију и одата пошта свим пострадалим грађанима.

На почетку комеморативне свечаности, свештенство Храма Рођења пресвете Богородице одржало је помен жртвама НАТО бомбардовања, а затим се присутнима обратио Слободан Дишовић, председник Одбора за обележавање значајних датума и годишњица на територији општине Врњачка Бања.

– Пре четврт века, 24. марта 1999. године западна војна алијанса извршила је злочиначку агресију на нашу земљу без преседана у историји ратовања. Србија памти и не заборавља 78 дана дана агресорског НАТО бомбардовања, не заборавља живот под НАТО бомбама, одрастање деце у подрумима, али не заборавља ни херојску одбрану отаџбине. Србија се данас подсећа на страхоте рата и зло пролеће пре 25 година, рекао је Дишовић.

Венце на спомен обележје палим борцима положили су чланови породица палих бораца, руководство Општине Врњачка Бања, представници Војске Србије, Удружење ратних војних инвалида и породица палих бораца, Удружење бораца ратова од 1990. до 1999 „Горски вукови“, представници општинских одбора СНС и СПС.

    Обраћање Ивана Џатића

Иван Џатић, заменик председника Општине Врњачка Бања, подсетио је присутне на невине жртве које је Србија дала.

– Током 78 дана НАТО агресије погинуло је 557 припадника Војске Србије, око 5.000 рањено, 452 припадника МУП-а је изгубило живот, а око 3.000 је рањено.Живот је изгубило и хиљаду и по цивила,од тога 79 деце. Нажалост, и Врњачка Бања је имала ту злу коб да изгуби током ратова 90-их, али и на Косову, шест својих храбрих војника. Зато када год помињемо имена Дејана Цветљанина, Живана Петровића, Дејана Петковића, Срђана Лакићевића, Дејана Миленковића и Миодрага Богосављевића, ми то морамо радити са великим страхопоштовањем и пијететом. Морамо то да усадимо у колективно сећање свих Врњчана, навео је Џатић.

У пригодном програму, који је овим поводом организован, учествовао је Дувачки оркестар из Краљева, Хор „Абрашевић“ и ученици Гимназије Врњачка Бања, Богдан Топличић и Наташа Станковић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ