ДЕЛЕГАЦИЈА ИЗ ЧЕРВЕНОГ БРЈАГА У ПОСЕТИ ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

Аутор:Даниел Цоковић

Делегација Општине Врњачка Бања коју су сачињавали председник Општине, Бобан Ђуровић, директор ТО Врњачка Бања, Иван Трифуновић и помоћник председника Општине задужен за туризам, Милутин Думановић, 5. априла, угостила је званичнике Општине Червен Брјаг (Црвени Брег) из Бугарске, на чијем челу је био Атанас Атанасов, председник те Општине.

Овај сусрет две делегације имао је за циљ размену искуства у различитим областима од значаја за развој локалних самоуправа. Током разговора приказани су потенцијали Врњачке Бање и успостављени први кораци везани за могућност будуће сарадње. Говора је било о темама које укључују економски развој и инвестиционе могућности, привлачење страних инвестиција и средстава из фондова Европске уније, управљање јавним редом и безбедношћу, као и ефикасно управљање отпадом и заштита животне средине.

Председник Општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић, истакао је да је овај сусрет веома значајан за наше Општину јер нам пружа могућност да разменимо искуства и учимо једни од других о областима које су важне за развој наших локалних заједница.

– Драгоцени ресурси на путу европских интеграција наше државе су, свакако, искуства локалних самоуправа из земаља чланица која се односе на успешне примене стандарда ЕУ на локалном нивоу. Драго ми је што сам имао прилику да угостим делегацију која је први пут у Врњачкој Бањи, да им покажемо потенцијале нашег места, приближимо могућност будуће сарадње и на одређен начин отворимо врата у туристичком смислу ка новим зонама, што се показало веома профитабилно за нашу локалну самоуправу. То познанство, пријатељство и везе које смо гајили у претходном периоду, резултирало је да имамо пар хиљада Бугарских држављана као госте и туристе Врњачке Бање, поготово за дочек Нове године. Идеја и циљ јесте да преко наших људи из Врњачке Бање, овога пута преко господина Никице Пантовића дођемо до циљних група које могу да буду потенцијални гости Врњачке Бање, рекао је Ђуровић.

Почетак будуће сарадње и пријатељства

Према речима председника Општине, ово није био само туристички састанак, већ и састанак који ће у неком наредном периоду резултирати одређеним заједничким пројектима.

– Сви приступни фондови који дају могућност да Општине и локалне самоуправе из држава  које су у ЕУ сарађују са онима које нису, даје нама велику шансу да можемо сарађивати у том домену. Наши људи из Општинске управе који се баве Локално-економским равојем врло брзо обавиће састанак са службама из Општине Червен Брјаг, како би покушали кроз заједнички конкурс да привучемо бесплатна средства из фондова ЕУ у нашу Општину.

Прве импресије о Врњачкој Бањи, председника бугарске Општине, Атанаса Атанасова су да је Врњачка Бања изузетно уређена и чиста.

– Пошто смо видели да је врњачка Општина изузетно успешна, пре свега су добро искоришћени природни потенцијали за развој туризма, наша идеја је да та искуства пренесемо у нашој Општини. Желимо да развијемо туризам и да искористимо благодати којима располажемо“, рекао је Атанасов.

Општина Червен Брјаг се налази у северној Бугарској, у округу Плевен, а град Червен Брјаг други је по величини у округу. Општина се простире на 485 km² и обухвата 14 насеља, међу којима су 2 града и 12 села. У општини живи око 23.000 становника. Регион Червен Брјаг има богату историју. Насељен је пре више од 7.000 година и представљао је важан центар живота и комерцијалне активности. Кроз историју, ова област је била дом за различите културе и народе, укључујући Трачане, Римљане, Грке и Бугаре. Производне делатности предузећа у Општини Червен Брјаг су примарно у областима војне индустрије, машиноградње, текстилне и прехрамбене индустрије, а повољни природни и климатски услови омогућили су и развој пољопривреде и шумарства.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ