Гондола „Новак Ђоковић“ круна инвестиционих подухвата

Аутор:Срђан Удовичић

„Гондола представља један од стратешки најважнијих пројеката и круну инвестиционих подухвата у области туризма. Осим што ће омогућити уживање у најлепшим крајолицима планине Гоч, поглед на нестварне шумовите пределе, ловишта и трим стазе, ова својеврсна туристичка атракција, која је проглашена за пројекат од националног интереса, даће и додатни подстицај развоју планине Гоч. Отвара се простор за нове туристичке атракције које ћемо градити на овој планини: адреналин парк, зип лине, авантура парк, нове ски стазе, стазе здравља и атрактивни видиковац. Уредиће се и простор око језера Селиште новим шетачким зонама и атракцијама на води, попут гејзера. План је и изградња мини ЗОО врта који ће бити дом дивљих аутохтоних врста, као и изградња типских планинских туристичких насеља, попут постојећег Кедар села, са додатним садржајима, ресторанима и велнесима, без градње хотела и вишеспратних објеката“, истиче први човек врњачке Општине, Бобан Ђуровић.

Општина Врњачка Бања ставила је на јавни увид нацрт плана детаљне регулације будуће гондоле, која ће на траси од скоро седам километара повезати центар Врњачке Бање и планину Гоч.

Почетни планирани капацитет жичаре је 1.200 посетилаца, а крајњи капацитет је 2.400 посетилаца на сат.

Траса гондоле је укупне дужине око 6.675 метара и, како се у документу наводи, савладава висинску разлику од 782,7 метара између полазне и излазне станице. Тип планиране гондоле Врњачка Бања – Гоч је инсталација са кабинама капацитета 10 путника.

На траси су планирана 32 стуба, три станице (Врњачка Бања центар, Липова, Гоч) и депо за гондоле на међустаници.

Почетна (доња) станица је планирана у насељеном месту Врњачка Бања, у самом центру, непосредно поред извора Слатина, док се крајња станица предвиђа на планини Гоч, на подручју Новог Села.

Међустаница ће бити позиционирана на обронцима планине Гоч, у месту Липова, где се планира и депо/гаража за кабине која ће бити лоцирана уз међустаницу.

Највећи део трасе будуће гондоле проћи ће неизграђеним подручјем на обронцима планине Гоч преко бујне вегетације. Подручје обухвата катастарске општине: Врњачка Бања, Липова, Ново Село и Гоч.

Према подацима из листова непокретности и јавно доступним подацима Републичког геодетског завода, део парцела је у јавној и државној својини, док је део у приватној својини.

Јавни увид у нацрт Плана детаљне регулације „Гондола“ и извештај о стратешкој процени утицаја на животну средину плана детаљне регулације „Гондола“ организован је у згради Општинске управе Врњачка Бања, Крушевачка 17 (канцеларија 52 на трећем спрату) и траје од 20. марта до 18. априла 2024. године, сваког радног дана од 7.30 – 15.30 часова.

План је израдило предузеће „Сет“ д.о.о. из Шапца, а како је раније најављено, гондола ће носити име „Новак Ђоковић“ и градиће се у партнерству са породицом Ђоковић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ