ПРЕДСЕДНИКУ ОПШТИНЕ „MOST ROMA FRIENDLY MAYOR“ НАГРАДА

Аутор:Редакција

Четврти пут заредом додељене су награде „Most Roma Friendly Mayor“ на Западном Балкану и у Турској. За Србију, ово признање додељено председнику општине Врњачка Бања, Бобану Ђуровићу.

Обраћајући се присутнима на церемонији организованој у Бриселу, Ђуровић је истакао да да наведену награду не посматра као признање не посматра само као лично признање, већ као признање целој врњачкој заједници.

„Бити проглашен за „председника општине, пријатеља Рома“ за Србију значајно је признање. Кроз рад и посвећеност, настојали смо да створимо инклузивно окружење у општини Врњачка Бања, где се сваки појединац осећа добродошло и поштовано. Наша општина није само пријатељска према Ромима, већ активно ради на стварању услова за њихову интеграцију, образовање, запошљавање и достојанствен живот“, истакао је Ђуровић.

Он је нагласио и да је поносан што је Врњачка Бања успела да створи окружење у ком се сваки Ром може осећати као њен равноправан члан и захвалио свим мојим сарадницима и грађанима општине Врњачка Бања на подршци у креирању заједнице коју карактерише велика солидарности и разумевање.

Награда је установљена са циљем да се ода признање оним локалним властима које верују у своје грађане и третирају их равноправно. Победници су изабрани путем конкурса који је био отворен за општине, а такмичење је истовремено спроведено на Западном Балкану и у Турској. За сваку земљу проглашен је по један победник. Награђени градоначелници и председници општина из Србије, Републике Северне Македоније, Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Косова и Турске на посебној манифестацији у оквиру Недеље Рома, која је организована у Бриселу, имали су могућност да се састану са Генералним директоратом за суседство и преговоре о проширењу ДГ НЕАР. Организатори су цивилно друштво, Економски и социјални комитет ЕУ, Комитет региона ЕУ и Европски парламент.

На церемонији доделе представљени су позитивни примери инклузије Рома и истакнута потреба оснаживања, мобилизације и равноправног дијалога између локалних власти и ромских заједница, те да се општине и ромска заједница могу удружити и укључити у дијалог на равноправном нивоу.

На територији општине Врњачка Бања, последњих година, уз подршку ЕУ, државе и партнера реализовано је више пројеката који су додатно унапредили положај Рома и допринели њиховом економском оснаживању и инклузији. Организоване су обуке, стручне праксе које су омогућиле лакши долазак до запослења. Адаптирана је просторија у ОШ „Бранко Радичевић“ за дневни боравак ромске деце и дружење са децом из већинских и мањинских заједница. Oбезбеђени су леђни тримери за економско оснаживање представника ромске заједнице у циљу санације и превенције последица од COVID-19 на ромску популацију која је највише осетила негативне ефекте пандемије. Дониран је и грађевинског материјала ромским породицама. У сарадњи са Канцеларијом Уједињених нација за пројектне услуге („UNOPS“) реализoван је и пројекат „Пристојан живот – допринос социјалној инклузији Рома и других маргинализованих група кроз унапређење становања и мере социјалне интеграције у општини Врњачка Бања. Oпштина Врњачка Бања добитник је и награде у категорији Равноправност и анти-дискриминација на основу Програма подршке развоју и функционирању система локалне самоуправе за пример добре праксе под називом „Унапређење и спровођење локалних мера подршке осетљивим друштвеним групама и особама ромске популације“.

На крају конференције, истакнут је значај наставка акција за унапређење положаја Рома и заједнички позив на стварање друштва у коме су различитости богатство, а не препрека. Ова активност се спроводи у оквиру пројекта „Снага Ромкиња за промене на Западном Балкану и Турској“, а финансира је Европска унија.

Данијела Јелићанин

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ