ПРЕВЕНТИВОМ ДО БОЉЕГ ЗДРАВСТВЕНОГ СТАЊА

Аутор:Даниел Цоковић

Општинска организација Црвеног крста Врњачка Бања, поводом 7. априла, Светског данa здравља, традиционално је на шеталишту организовала здравствено промотивну активност током које су мештани Врњачке Бање могли да измере ниво шећера у крви и крвни притисак. Акцију су подржали Специјална болница „Меркур“, Специјална болница за интерне болести и Дом здравља „Др Никола Џамић“ из Врњачке Бање.

Ђорђе Ђукић, секретар ОО Црвеног крста, истакао је да се оваквим акцијама даје значај здравственој превентивни и заштити грађана Врњачке Бање.

– Промоција здравог начина живота кроз мерење нивоа шећера у крви и мерење крвног притиска, свим мештанима Врњачке Бање, омогућава превенцију здравља и решавање здравствених проблема, уз стручне савете наших здравствених установа. Одлучили смо се за ове две анализе, зато што мерење нивоа шећера и крвног притиска се може урадити на лицу места, док остала мерења и дијагностика се раде у болницама, рекао је Ђукић.

    Хумана екипа у служби мештана

Др Весна Малићанин, председница ОО Црвеног крста Врњачка Бања, истакла је да ова акција представља наставак превентивних прегледа које мештани Врњачке Бање могу да обаве у Дому здравља „Др Никола Џамић“.

– Наши суграђани након мерења нивоа шећера у крви и крвног притиска добијају одређене здравствене савете у вези дилема које имају. Доктори из здравствених установа у најкраћем року излазе им у сусрет и што се тиче одговора на постављена питања и усмеравања где треба да се јаве уколико њихово стање то захтева. Оно што је мени посебно драго то је да је ниво здравствене културе становништва на територији Општине Врњачка Бања на веома завидном нивоу. Надам се да ће се то наставити и у наредном периоду кроз редовне превентивне прегледе које обављамо у Дому здравља, јер превентива је нешто што је јако важно и битно, рекла је др Весна Малићанин.

Према речима Др Малићанин, извештаји о броју оболелих од дијабетеса на територији Општине Врњачка Бања добијају се на седмичном и месечном нивоу.

– Када је дијабетес у питању, бројке показују да је ова врста обољења у порасту, али наши суграђани то добро контролишу са својим изабраним лекарима. Наслоњени смо на Специјалну болницу „Меркур“ где раде врхунски ендокринолози и мислим да сви који имају ту дијагнозу уз одличне савете и терапију, држе ниво шећера под контролом.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ