У ВРЊАЧКОЈ БИБЛИОТЕЦИ ПРЕДСТАВЉЕНА АНТОЛОГИЈА САВЕ ДАМЈАНОВА

Аутор:Даниел Цоковић

У салону Народне библиотеке „Др Душан Радић“, 12. априла, представљена је антологија под насловом „Надземље оностраног – Нова српска фантастика“, аутора Саве Дамјанова, који је свој вишедеценијски стваралачки и радни опус у знатној мери посветио проучавању и истраживању књижевне фантастике у постмодернизму.

О књизи је говорио сам приређивач, проф. Др Сава Дамјанов, док је модератор био Дејан Лучић, директор врњачке Библиотеке. Антологија је објављена је у издању новосадског Солариса, као девета књига Библиотеке српске фантастике.

Дамјанов је у антологију „Надземље оностраног“ уврстио 42 прозна остварења од 41 аутора. Уводни део књиге чини есеј приређивача „Векови српске фантастике”, а затим следе приче подељене у три блока. Овај избор заснован је на ауторовој „Антологији постмодерне српске фантастике„(1994), али такође укључује и ауторе који су се појавили почетком 2000-их па све до данас.

    Проф. др Сава Дамјанов и Дејан Лучић током представљања антологије

Први блок под називом „Родоначелник“ следствено симболици самог наслова, садржи само једну причу „Вечера у крчми Код знака питања“ Милорада Павића, пионира европске постмодерне који је користећи се фантастичним елементима у својим прозаистичким делима, стварао фасцинантне литерарне универзуме који збуњују и плене читаоце широм света.

Други блок прича, „Постмодерно доба“, доноси дела српских писаца настала углавном током 80-их и у првој половини 90-их година прошлог века, док су у сегменту под називом „После постмодерне“ уврштена одабрана прозна остварења аутора млађе генерације, настала у последњих четврт века.

Сава Дамјанов је писац, књижевни историчар, есејиста и професор емеритус на Универзитету у Новом Саду. Као прозаисту, књижевна критика га сматра једним од водећих представника српског постмодернизма. Његова научна истраживања усмерена су пре свега ка фантастичној књижевности, еротским и језичко-експерименталним слојевима у српској традицији, теорији рецепције, постмодернизму, као и ка компаративистици.

– Одредница постмодерна као централна у структури ове хрестоматије не представља неутралан појам, пошто у српској култури њен развој има своју историју дугу бар педесетак година. Истовремено са њом су на нашој књижевној сцени били присутни и неки традиционалнији токови, који су до изражаја највише дошли у последњој деценији 20. века. Зато се може рећи да је постмодерна српска проза своје златно доба имала током осамдесетих и на самом почетку деведесетих година, што се може видети и из избора који сам понудио читаоцима. У бити, хрестоматија је на неки начин наставак моје „Антологије постмодерне српске фантастике“ (1994) и њеним проширеним и измењеним издањима, при чему је „Надземље оностраног“ фокусирано и на ауторе који су се профилисали почетком новог миленијума, тј. од 2000. до данас, рекао је Дамјанов.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ