ИЗГРАДЊА КАПАЦИТЕТА ЛОКАЛНИХ ПОРЕСКИХ АДМИНИСТРАЦИЈА

Аутор:Весна Ђорђевић

Стална конференција градова и општина  (СКГО) и Програм реформе пореза на имовину – Одговорне локалне финансије и укључивање грађана МЕД III, организовали су тематску радионицу намењену изградњи капацитета локалних пореских администрација за 2024. годину у Хотелу „Цептер“ 17. маја.  Радионица је окупила стотинак учесника из 50 локалних самоуправа Централне, Јужне и Западне Србије.

-Окупили смо се како бисмо представили нашим чланицама – локалним самоуправама најновије измене закона о накнадама за коришћење јавних добара и измене подзаконских аката која регулишу две важне накнаде – Накнада за унапређивање животне средине и Накнада за коришћење јавних површина, а то представља јавне приходе које администрирају наше локалне самоуправе, каже Бојана Гашић Праштало, саветница за јавне финансије СКГО.

Измене Закона ступиле су на снагу у новембру прошле године, а подзаконска акта почетком априла, а на радионици су представљене најважније измене како би локалне пореске администрације биле спремне да примене најновије законске измене, управа била ефикасна и како би прилагодили свој информациони систем.

    Радионица у Конгресном центру Хотела “Цептер“

СКГО се већ годинама труди да преко своје мреже за локалну пореску администрацију јача пореске капацитете запослених у локалној пореској администрацији, а то је уједно и платформа преко које чланице могу да кандидују теме које су значајне за администрирање и добру управу.

– Пореским обвезницима који у складу са Законом треба да плаћају еко-накнаду и накнаде за коришћење јавних површина локалној самоуправи биће сада олакшано да подносе своје пореске пријаве и да плате наведену накнаду. Очекујемо добар обухват, а подношење пријава биће омогућено електронским путем (директно и у писаном облику само у неким изузетним случајевима), закључује саветница за јавне финансије СКГО.

Радионица за изградњу капацитета локалних пореских администрација реализује се у оквиру програма „Партнерство за добру локалну самоуправу“ који СКГО спроводи уз подршку Владе Швајцарске.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ