ТРАДИЦИОНАЛНИ МАТУРАНТСКИ ПЛЕС НА ВРЊАЧКОМ ШЕТАЛИШТУ

Аутор:Даниел Цоковић

Матуранти из основних и средњих школа из Врњачке Бање, ујединили су се 21. маја, и тачно у подне, на врњачком шеталишту, кроз синхронизовани плес извели су традиционални Матурантски плес „Quadrille“, тј. „Плес толеранције“.

Организатор манифестације „Европа плеше – Србија плеше Матурантски плес“ је Плесни клуб „Ла Луна“ из Јагодине, а покровитељи „Матурантског плеса“ одржаног на врњачкој „променади“ су Туристичка организација Врњачка Бања и Општина Врњачка Бања.

Око 250 матураната из врњачке „Гимназије“, Угоститељско-туристичке школе са домом ученика, ОШ „Попински борци“ из Врњачке Бање, ОШ „Бранко Радичевић“ из Вранеша, ОШ „Бане Миленковић“ из Новог Села и ОШ „Младост“ из Врњаца, отплесало је свој матурски кадрил, популарни валцер четворки по тактовима музике Јохана Штрауса.

    Матурантски плес на Тргу културе

На крају матурског плеса изведеног у четири фигуре, врњачки матуранти су заиграли „ужичко коло“, зашта су награђени аплаузима и овацијама окупљених и тако још једном својим осмесима, разиграношћу и оптимизмом послали лепу слику у свет.

У циљу промовисања толеранције, мира и пријатељства, повезивања младих кроз плес  „European Quadrille Dance Festival“ односно „Матурантски плес“ организује се као највећи пројекат у Европи од 2005. године, а карактеристично је да матуранти широм Европе плешу исту кореографију, уз музику Јохана Штрауса. Током шест минута синхронизованог плеса сви постају један, без граница и разлика, чиме се на најлепши начин означава улазак у свет одраслих. Тако је и ове године било и у више од 15 градова и места у Србији где су се млади кроз плес и музику повезали у циљу промоције и заједништва.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ