ТРЕЋА УМЕТНИЧКА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

Аутор:Даниел Цоковић

Од 15. до 22. маја, у организацији Установе Културни центар Врњачка Бања, трећу годину заредом у нашем месту одржава се „Ликовна колонија Врњачка Бања 2024“. Покровитељ манифестације је Општина Врњачка Бања, а и ове године простор „Виле АС“ претворен је у сликарски атеље.

Ова јединствена културна манифестација ликовног стваралаштва окупила је истакнуте домаће ликовне уметнике различитих генерација, а сусрет је и ове године остао веран свом циљу, а то је подстицање високе уметничке вредности која културни програм и наслеђе Врњачке Бање чини још богатијим и племенитијим.

Директор Установе Културни Центар Врњачка Бања, Саша Миленковић, истакао је да је у оквиру Културног центра донет Статут Ликовне колоније који се веома поштује, као и да је према његовом виђењу ова манифесатција једна од омиљених коју врњачки Културни центар организује.

– По Статуту сваке године Ликовна колонија окупља осам до десет уметника и има академски карактер. Ове године је присутно осам уметника који ће пружити све од себе и сигурно оправдати наша очекивања. У „Вили АС“ имамо све неопходне услове потребне за одржавање овакве манифестације, уметници су задовољни и са стране организације мислим да су сви услови испуњени. Сваке године настане око двадесетак радова који се излажу на јесен у Замку културе, септембар или октобар је отприлике период када су обично радови доступни широј јавности и када они могу да виде шта је то настало на Ликовној колонији, рекао је Саша Миленковић.

Селектор Ликовне колоније, уметник из Врњачке Бање, Милан Тодоровић Рубљов, потрудио се да изабере уметнике из различитих делова Србије, али  и да испоштује родну равноправност уметника.

– Најпре морам да представим младе ауторе, јер они су ствараоци који долазе. Из Свилајнца нам долазе две рођене сестре, Анђела и Теодора Мицић, што је врло необично да две сестре буду сликарке. Ту је и Немања Ђукић, млад стваралац из Лучана, затим Неда Крстић из Аранђеловца, Данило Вуксановић из Новог Сада. Наша сликарка из Врњачке Бање, Катарина Кљајић на неки начин има улогу домаћина. Долазе нам два уметника који су из једне озбиљније генерације и то Јовица Дејановић из Врања и Владимир Прица из Београда. Број осам има неку симболику непрекидног кретања и ми то узимамо као референцу, рекао је Тодоровић.

    Катарина Кљајић, представница Врњачке Бање на Ликовној колонији

Према речима Милана Тодоровића Рубљова, при одабиру уметника водило се рачуна да стваралаштво буде богатије, као и да преовладавају млади уметници.

– Што се тиче уметности ту је осам различитих креација, рукописа, поетика. Хоћемо да их на овај начин промовишемо, да их представимо јавности и наравно оно што је највредније дела која настану на овој колонији постаће део велике ризнице коју смо већ формирали, истакао је популарни Рубљов, уз жељу да се ће Ликовна колонија у Врњачкој Бањи наставити свој успешан пут и развој.

 

        Данило Вуксановић својом сликом упућује поздрав из Врњачке Бањe

Данило Вуксановић, сликар из Новог Сада, први пут учествује на Ликовној колонији у Врњачкој Бањи.

– Драго ми је да сам се придружио уметницима различитих генерација. Посебно ми је драго да сам открио једну малу књигу у којој се налазе старе разгледнице Врњачке Бање што ми је послужило да направим две слике. На једној се налази балон у коме човек у дурбину надгледа Врњачку Бању. То ми се чинило као добар мотив да ја направим једну своју верзију исте те разгледнице. Друга слика везана је за посету Краља Александра извору који сада постоји у мало другачијем издању. Техника коју радим је комбиновање гита са земљом, користио сам и шљунак који сам нашао овде у дворишту  и акрилне боје у комбинацији да би добио рељеф, пренео је Данило Вуксановић.

Теодора Мицић, ликовни уметник из Свилајнца, поред графике која јој је главни приоритет, бави се цртањем  и сликањем. Први пут учествује на Ликовној колонији у Врњачкој Бањи за коју има све похвале.

    Теодора Мицић уређује портрет

– Веома је битно да се успостави континуитет учешћа на догађајима као што је Ликовна колонија, зато што се ту људи упознају, шире контакте, упознају нове уметнике. Уметници добију могућност да прошире своје видике и виде како други уметници стварају. Поготово када сте млади уметник мислим да је битно да добијете простор и одете на неку Ликовну колонију. Слика коју радим је портрет бебе, иначе се бавим портретима, али у фокусу је више нека врста стања него самог портрета, интересују ме спавачи, људи који су у одређеном стању несвесног. Тако је дошло до тога да сликам бебу, која је иначе моја сестричина. Дакле, фокус је на стању кроз мотив спавача, поручила је Теодора Мицић.

Оно што младу уметницу Теодору Мицић инспирише јесте испитивање шта то човека опредељује да оформи неку врста заборава.

– Кроз портрет желим да испитам шта је то што нас нагоди да потиснемо неки догађај. Свако од нас има неке моменте у животу када просто жели да их заборави и тада свесно упловимо у заборав, у неко стање летаргије  и снове. Тако да је симболично носиоц свега тога субјективни спавач, истакла је млада уметница Теодора.

Стара архитектура која постоји у Врњачкој Бањи је нешто што је оставило позитиван утисак на све учеснике овогодишње Ликовне колоније, и сви су сагласни да је то нешто што је својствено Врњачкој Бањи и нешто што треба да се задржи.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ