БЕСПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ МЛАДЕЖА У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

Аутор:Даниел Цоковић

На врњачком шеталишту, платоу испред популарног Врапца, 1. јуна организовани су бесплатни прегледи младежа. Акцију је организовао дермокозметички бренд „La Roche-Posay“  у сарадњи са Удружењем дерматовенеролога Србије. Испред локалне самоуправе организаторе је поздравио члан Већа, Душан Стевановић.

Циљ кампање „Спасите своју кожу“ је да подигне свест грађана о важности заштите од сунца и превенцији злоћудних тумора коже, а редовни прегледи и самопрегледи су кључни кораци у превенцији меланома, најопаснијег облика рака коже. Ако се не открије на време, он може имати врло компликован ток и лошу прогнозу. Међутим, када се дијагностикује у почетној фази, излечење је могуће у чак 99 одсто случајева.

Представници дермокозметичког бренда „La Roche-Posay“ и Душан Стевановић

Друштвено одговорни пројекат „Save Your Skin“ функционише већ десет година, а др Милица Стефановић, Регионални Medical Visit Manager, истакла је да многи људи још увек нису свесни важности континуиране заштите од штетних сунчевих зрачења током целе године.

– Од 2014. године, бренд „La Roche-Posay“ активно подржава иницијативе за превенцију рака коже, спровевши до сада више од 540.000 бесплатних прегледа младежа у чак 35 земаља. Један од кључних циљева бренда јесте ширење свести о неопходности адекватне заштите од сунца и ране детекције рака коже. Веома је битна и употреба производа са високим СПФ фактором и ефикасном УВА и УВБ заштитом. Зато смо ове године значајно проширили иницијативу како би заједничким снагама са нашим партнером Удружењем дерматовенеролога Србије, допрели до још већег броја грађана у настојању да смањимо број оболелих од ове опаке болести, рекла је др Милица Стефановић.

Дерматолог, др Биљана Вељовић, истакла је да је током претходне године проценат различитих карцинома коже у порасту у односу на раније.

– Малигни меланом је најмалигнији тумор у људском организму и зато је веома важно да радимо на превентиви ове болести, а за њу су подједнако одговорни и лекари али и сами пацијенти. Пацијент је у обавези да самопреглед коже уради неколико пута годишње, а кад год није у ситуацији онда треба да се обрати дерматологу. Дерматолог ће одрадити дермоскопски преглед уз помоћ специјалног апарата који служи за рано откривање карцинома коже. Јако је битно да становништво има свест о томе да ради на превенцији тако што ће избегавати факторе ризика који доводе до обољења од малигног меланома. У превентиви од малигне болести и меланома и других немаленомских карцинома битно је заштити се од УВ зрачења. Осим што треба носити адекватну одећу, шешир, наочаре, јако је битно користити и препарате за заштиту од УВ зрачења, рекла је др Биљана Вељовић.

Повећани ризик за настанак малигног меланома имају особе које у породици имају члана који је већ једном оболео од меланома, затим особе које имају светлу пут, а то је фототип 1 и фототип 2 коже, као и особе које су већ једном оперисале меланом. Особе које се претерано излажу УВ зрачењу и то нарочито у летњим месецима од маја до октобра месеца, такође спадају у ризичну категорију, па је препорука избегавати директно излагање сунцу у периоду од 10 до 16 часова.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ