„ТУРИЗАМ И ЗЕЛЕНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ“

Аутор:Даниел Цоковић

Осма Међународна конференција под називом “Туризам и зелене инвестиције” одржана је 31.маја и 1. јуна, у организацији Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, Универзитета у Крагујевцу. Првог дана уприличено је излагање научних радова, а другог дана дана одржан је округли сто на тему „Винодељство и вински туризам – стање и перспектива“.

Међународна конференција окупила је научне раднике из Србије и иностранства, између осталих, из Кине, Мађарске, Турске, Хрватске, Словеније, Македоније и других земаља. Поред научног дела конференције, Факултет за ХиТ је током овог догађаја потписао и три значајна уговора о сарадњи и то са Факултетом из Кине,Унијом послодаваца Србије и Локалним омбудсманом града Крагујевца.

    Ли Руи, први секретар Амбасаде Кине у Србији

Декан Факултета за ХиТ, проф. др Драго Цвијановић истакао је велики значај потписаних уговора. Додао је да је потребно указати и на то да осим пољопривреде и индустрије и туризам може бити велики загађивач уколико се не води рачуна.

– На предлог колега који су унапредили сарадњу са кинеским пријатељима, и уз подршку Амбасаде Кине у Србији, потписали смо са Универзитетом из Кине значајан уговор о пословно-техничкој сарадњи на основу које ћемо обезбедити размену студената, а надам се и врло брзо и неки заједнички пројекат. Уговор је потписан и са Локалним омбудсманом града Крагујевца, како би наше студенте на одређени начин увели у друштвени живот.  Последњи уговор потписан је са Унијом послодаваца Србије како би имали и ту врсту сарадњу за запошљавање наших студената. У оквиру конференције организујемо и округли сто који посвећујемо винодељству и винском туризму са једне стране, а са друге стране посвећујемо једном пројекту који радимо са UNDP где ћемо потписати уговоре са нашим хотелима, ресторанима и јавним предузећима која се баве одлагањем отпада и смећа. Желимо да Факултет у циљу данашње теме која се односи на „Туризам и зелене инвестиције“ помогне упосленицима у туризму да све органске отпаде и све оно што се може претворити у корисну ствар, да то ставимо у функцију пољопривредно-прехрамбене производње и здравствено безбедне хране. Да сачувамо од свих органских и неорганских отпада наше прелепе пределе Србије, посебно се ангажујући на руралним подручјима. Потписивањем уговора, представници Универзитета из Кине, показали су озбиљну намеру да направимо заједнички пројекат који ће допринети развоју не само наше већ и њихове привреде. Сваки разговор са људима из друге земље, културе, другог обичаја  живљења доприноси да наши студенти израсту у велике стручњаке. Нама је циљ да њихови стручњаци, поготово гастрономије дођу и да науче нашу кухињу и да заједнички сачувамо све аутохтоне сорте и храну, које не можемо индустријски произвести, већ искључиво занатски, поручио је Драго Цвијановић.

Споразум о пословно-техничкој сарадњи између Универзитета у Крагујевцу и Универзитета у Кини представљаће велики корак ка размени искустава и знања, али и раду на многим заједничким пројектима битним за даље унапређење зелених инвестиција у туризму.  Професор Универзитета у Кини, Liang Wanbing, истакао је да су током пар дана проведених у Врњачкој Бањи уживали у њеној туристичкој понуди.

– Посебну пажњу су нам привукли гостољубиви и насмејани људи. Врњачка Бања има много туристичких ресурса којима квалитетно располаже. Након стеченог искуства о Врњачкој Бањи и Факултету за ХиТ закључили смо да нас у будућности очекује веома успешна сарадња и квалитетни договори који ће изнедрити велика достигнућа, рекао је Liang Wanbing.

    Представници Универзитета из Кине, будућег партнера Факултета за ХиТ

Амбасадор Палестине у Србији, Мухамед ал Намур, захвалио се Факултету за ХиТ на прилици која му је указана да присуствује на овом скупу.

– Оно што сам видео у самој припреми конференције указује на то да ће она бити веома успешна. То никако није изненађење имајући у виду да Врњачка Бања али и сам Факултет имају велико искуство у организовању оваквих дешавања. Палестина има веома добру сарадњу са Врњачком Бањом и Факултетом за ХиТ. Доста студената из Палестине је овде завршило Факултет и након тога су се вратили у своју земљу где су постали успешни стручњаци, рекао је Мухамед ал Намур.

Учесници конференцији имали су прилику да поред Врњачке Бање, обиђу и Крагујевац, увидевши све лепоте Србије и нашег народа који је на сваком кораку показао своју урођену гостопримљивост.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ