„ЏИВЏАН ФЕСТ“ И КОЛО ЗА ГИНИСА

Аутор:Весна Ђорђевић

Међународни фестивал фолклора „Џивџан фест 2024“, седми по реду, окупио је првог јунског викенда у Врњачкој Бањи 1600 учесника из Србије, Хрватске, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Северне Македоније. Програм је традиционално, почео дефилеом учесника врњачком Променадом и заједничким великим колом око фонтане испред Термоминералног купатила које је из године у годину све масовније и које све озбиљније конкурише и за Гинисов рекорд.

– Већ првог дана имали смо на сцени чак 1.086 играча из Србије и земаља  региона и ту прелепу слику послали смо из срца Бање у свет. Јако брзо смо попунили пријаве и капацитете, тако да бисмо, практично, могли да организујемо фестивал пет дана. Али, не јуримо бројке већ квалитет. Сви учесници истичу да се радо враћају у Врњачку Бању и да овде уживају, али ја морам да нагласим да без подршке локалне самоуправе не бисмо успели да постигнемо овај ниво, каже Сања Чеперковић, координаторка Канцеларије за младе која је организатор фестивала под покровитељством Општине Врњачка Бања.

Након ревијалног дела, хиљаду играча, чланова дечијих ансамбала, узраста од 6 до 10 година и од 11 до 16, преселило се у Спортску халу „Врњачка Бања“ где је организован такмичарски програм и где су представили традицију и културно наслеђе свога краја.

    Најмлађи чувари традиције и културног наслеђа

Други дан фестивала, 2. јуна, уобичајено је резервисан за промоцију умећа првих ансамбала.

Подељено је и прегршт награда – за најбољу реконструкцију костима, оригиналну ношњу, најбоље певање, аранжман и кореографију, за најмлађе чуваре традиције. У млађој, дечијој категорији највише бодова добио је КУД „Иво Лола Рибар“ Крчедин, док је у старијој дечијој групи најбољи АКУД  „Соња Маринковић“ Нови Сад.

Другог дана „Џивџан феста“ око 500 фолклораша настојало је да игром и песмом дође до неке од атрактивних награда – најбољи играч солиста, сценски наступ, реконструкција костима, оригинална ношња, најбоље певање, кореографија најближа изворној. Пехар је у коначном пласману припао Ансамблу народних песама и игара „Смедерево“.

Неговање и промовисање културне баштине наше земље и земаља региона, као и промоција саме Бање циљ је који је организатор имао пред собом од тренутка  покретања фестивала па до данас.

– Да чувамо традицију и културу, да не заборавимо оно што су наши преци створили и од заборава откинули за нас, да учимо нашу децу правим вредностима и да се представимо што лепше – то је жеља и циљ нас као организатора овог фестивала, закључује Сања Чеперковић.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ