КОНЦЕРТНА ПРОМОЦИЈА КОМПАКТ ДИСКА И ПРЕДАВАЊЕ

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Др Јасмина Јанковић, ауторка издања, надахнуто је приближила публици у Замку културе биографске податке и део стваралачког опуса великана класичне музике

У Замку културе, 3. јуна одржано је несвакидашње промотивно вече. Др Јасмина Јанковић, редовни професор, пијаниста, доктор књижевних наука, аутор пројекта Српска клавирска музика говорила је о српском композитору Јосипу Славенском (1896 – 1955)  који је велики део свог живота провео на изворима народног стваралаштва. Изучавајући фолклор на начин неуобичајен у његово доба, он је открио најдаље и најчистије изворе народне музике, ослушкујући оно што је у њој првобитно.

Др Јасмина Јанковић, упознала је публику са животом и радом Мирјане Живковић (1935 – 2020) српске композиторке, музиколога, музичког педагога, писца теоретичара и дугогодишње професорке на Универзитету уметности у Београду, са посебним пијететом, као њен ђак на студијама.

Др Јасмина Јанковић магистрирала је клавир у класи проф. Арбо Валдме и на Конзерваторијуму „Чајковски“ у Москви у класи Дмитрија Башкирова, а докторирала на Филолошком факултету у Београду. Као стипендиста Француске владе усавршавасе у Паризу на Високом националном конзерваторијуму за музику и на Сорбони. Аутор је 12 компакт дискова српске клавирске музике и добитница бројних престижних награда и признања. Њена уметничко – извођачка каријера обухвата више стотина концерата у земљи и иностранству. Интензивно се бави истраживањем српске музичке баштине. Објавила је и више научних радова.

На задовољство присутних, др Јанковић интерпретирала је клавирске комаде Мирјане Живковић и Јосипа Славенског.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ