ОПШТИНСКА ПРИЗНАЊА ЗАСЛУЖНИМА

Аутор:Марина Ст. Јанковић

На 31. седници СО одржаној 12. јуна, одборници су једногласно изгласали Решење о додели признања поводом предстојећег Дана општине, 14. јула. Александра Јевтић, председница Бањског одбора, упознала је присутне са добитницима престижних општинских признања и образложењима.

Бањски одбор је предложио да Повељу добије Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, за велики допринос даљем развоју Врњачке Бање и целог региона кроз реализацију капиталног пројекта Моравског коридора и сарадњи са Општином Врњачка Бања у реализацији највећег еколошког пројекта „Чиста Србија“. Укључење на ауто-пут на само неколико километара од Врњачке Бање учиниће дестинацију доступнијом и ближом великом броју туриста из Србије и Европе, што отвара могућност унапређења туризма и од велике је привредне, туристичке и економске важности за наше место. Пројекат „Чиста Србија“ обухвата изградњу канализационе мреже на територије врњачке Општине у дужини од 64 km, а поред тога реализују се и и значајни заједнички пројекти усмерени на унапређење мобилности, повећање безбедности и животног комфора грађана кроз примену иновација и дигитализацију рада Јавне управе.

Плакете са златним амблемом биће додељене: проф. др Дејану Нешићу специјалисти физикалне медицине, који је ужи специјалиста медицине бола и исхране здравих и болесних људи, мастер менаџер у систему здравствене заштите, мастер спортске и терапијске физичке активности, који је стално запослен у Лабораторији за неуроендокринологију и метаболизам Института за медицинску физиологију у Београду, чији је руководилац. Са позиције на коју је доспео напорним радом, не заборављајући место из којег је потекао, несебично се залагао и допринео излечењу наших суграђана који су помоћ од њега потражили. Доктор Нешић је пре свега човек и пријатељ сваком од нас, па онда лекар који је увек доступан и ажуран и који своје знање и искуство користи да помаже народу, уносећи нове методе лечења о чему сведочи више специјализација, одбрањених докторских теза и едукација у земљи и иностранству;  Проф. др. Милану Максимовићу, магистру ургентне хирургије, специјалисти опште хирургије и супспецијалисти ендокрине хирургије који својим радом и залагањем у Здравственом центру Студеница у Краљеву, кроз увођење иновативних метода лечења, доприноси успешном излечењу великом броју грађана Врњачке Бање. Др Максимовић увек несебично пружа стручну лекарску помоћ свим грађанима којима је она неопходна; Српској Православној цркви – Црквеној општини Врњачка Бања, за допринос и заслуге у оснивању Врњачке Бање као лечилишта и туристичког места. Ова плакета је мали корак у жељи да се исправи историјска неправда  којим је заслуга СПЦ приликом оснивања нашег места пала у заборав. Протојереј Хаџи Јефтимије Поповић и Владика Јоаникије, у народу познат као Владика Јања, дали су немерљив допринос приликом зидања храма Рођења Пресвете Богородице, а потом у откривању лековитих својстава вода Врњачке Бање. Да се подсетимо корена, да не заборавимо заслуге црквених великана јер су у временима тешким они били ти који су уз ширење наше православне вере подједнако били заслужни за прве кораке у оснивању Врњачке Бање.

Плакете са сребрним амблемом биће додељене: Јелени Недељковић, мастер инжењеру електротехнике и рачунарства, асистенту за ужу научну област Електротехника на Електронском факултету за значајан допринос у области електронике и промоцију науке. Њена истраживања и презентација на међународним конференцијама представљају не само лични развој већ промовишу и Врњачку Бању на међународној сцени. Као један од главних креатора и организатора Дана отворених врата на факултету где ради, пружа могућност средњошколцима из нашег места да бесплатно допутују и посете ову образовну установу приликом тог догађаја; Младену Влајковићу, оснивачу и власнику фирме ЕМпројект89, за допринос у повећању стопе запослености и допринос у развоју и помоцији наше Општине кроз пословања са земљама широм света. ЕМпројект89 бави се производњом машина и линија за транспортну картонску амбалажу, а 99 процената својих производа извози у Аустралију, Нови Зеланд, Исланд и Европску Унију. Рад, залагања и пружање прилике за рад и развој нашим мештанима су пример доброг пословања и мотивација младима да стреме ка успеху кроз лични раст и развој; Академику Светиславу Арсићу Басари, постхумноза очување природних ресурса и укупног укупног биодиверзитета планине Гоч,  чему је посветио последњих 18 година живота. Светомир Басара био је ослонац српског вајарства, велики уметник, писац, публициста, оснивач Ликовне колоније Дечани и Клуба ликовних уметника Косова и Метохије, оснивач колоније на Гочу 2017. године и дародавац скулптура „Велики пријатељ“. Био је заљубљеник у планину Гоч, хуманиста и широкогруд човек који нас је напустио у 96-ој години живота. Сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Александра Јевтић излаже одлуку Бањског одбора

Добитници новчаних награда су:

Бојана Шеровић, ученица четвртог разреда Школе за музичке таленте у Ћуприји. Као најбоља ученица у својој генерацији, Бојана осваја прва места на државним и међународним такмичењима. Свира клавир, виолину и виолу. Врњачка Бања је поносна на младу суграђанку која је ове године на међународном такмичењу Таленти Европе у Словачкој освојила Гран при – победник свих категорија гудача.

Ивана Шеровић, ученица друге године Школе за музичке таленте у Ћуприји за изванредне постигнуте у школи која је једна од пет средњих школа у Србији које су проглашене за установе од посебног значаја за Републику Србију. Бојана је постигла запажене резултате на свим нивоима такмичења из своје области. Поносно истиче да потиче из Врњачке Бање, чиме ствара слику наше Општине као места које културу и образовање држи високо на лествици развоја.

Лука Жупац, доктор стоматологије, који је основно и средње образовање стекао у Врњачкој Бањи, а током којег је освојио преко 20 диплома и нашао се у књизи  најбољих ученика под називом „Они долазе“. Немерљив допринос усавршавању младих кроз лични пример да је управо Лука Жупац, наш суграђанин и сада успешан доктор стоматологије.

Марија Милетић, ученица Гимназије која је током осмогодишњег школовања учествовала на различитим републичким и међународним такмичењима на којима је остваривала изузетне резултате. Марија је спортиста – каратисткиња и љубитељ ликовног стваралаштва, а прву изложбу имала је у Библиотеци „Др Душан Радић“. И даље ниже успехе на највишим нивоима такмичења, и постиже запажене резултате и из области којима је посвећена поред редовног школовања.

Никола Ердоглија, носилац многобројних признања и диплома на републичком нивоу. Никола је ученик Електро-саобраћајне техничке школе у Краљеву, живи у Отроцима, а пред њим се тек назиру признања и награде за труд који улаже у свој напредак и школовање.

Зоран Терзић, противградни стрелац из Отрока за несебично ангажовање, приправност и даноноћни рад на територији Општине Врњачка Бања који одговорним радом и благовременим деловањем доприноси заштити имовине и усева грађана врњачке Општине од штете коју би могао да проузрокује град.

Дарко Живковић – Чаки,  из Врњаца за освојене најбоље награде на параолипијским такмичењима из атлетике у дисциплинама: бацање копља, бацање диска и бацање кугле. Дарко је у периоду од 2021. – 2023. године освојио четири трећа и једно друго место из поменутих дисциплина и једини је параолимпијац са територије Општине Врњачка Бања.

Милена Брђанин, ученица која је ове године основно образовање завршила у ОШ „Бане Миленковић“ у Новом Селу као ђак генерације. Милена је освојила прво место на Републичком такмичењу из српског језика, друго место из математике и треће место из физике. Са оваквим и многим другим резултатима са највиших нивоа такмичења, Милена је постигла највећи успех од оснивања Основног образовања Општине Врњачка Бања чиме улази у конкуренцију најбољег ученика 8. разреда Републике Србије.

Анастасија Станојевић, ученица генерације Угоститељско-туристичке школе са домом ученика, образовног профила туристичко-хотелијерски техничар. Најбоља од најбољих, Анастасија је носилац Вукове дипломе.

Наташа Станковић, ученица четвртог разреда Гимназије у Врњачкој Бањи, за освојено прво место ма међународној НИС-овој олимпијади из руског језика.

Магдалена Лазовић, ученица трећег разреда Гимназије у Врњачкој Бањи за освојену прву  награду на Републичкој смотри ликовног стваралаштва.

Јована Сарић, ученица другог разреда Гимназије у Врњачкој Бањи на изузетном успеху на Републичком такмичењу из француског језика.

Никола Жерађанин, ученик осмог разреда ОШ „Попински борци“ Врњачка Бања који је своје осмогодишње школовање завршио као ђак генерације и током којег је освојио бројне награде и признања.

Нађа Милутиновић, ученица осмог разреда ОШ „Младост“ Врњци која је своје осмогодишње школовање завршила као ђак генерације, и током којег је освојила бројне награде и признања.

Мина Станојчић, студенткиња Грађевинског факултета Универзитета у Београду, која је Гимназију у Врњачкој Бањи завршила 2023. године као ђак генерације, носилац Вукове дипломе.

Милица Трифуновић, која је ове године Гимназију у Врњачкој Бањи завршила као ђак генерације, носилац Вукове дипломе.

Ирена Милошевић Чеперковић, за допринос и помоћ у раду деце са посебним потребама, кроз пружање индивидуалне и практичне помоћи  у редовном школовању.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ