„КАМЕН У АРХИТЕКТУРИ И УМЕТНОСТИ“

Аутор:Марина Ст. Јанковић

„Камен у архитектури и уметности“, назив је међународне изложбе која jе отворена у Замку културе, 11. јуна. Организатор изложбе је Удружење Камена Колонија – Stone Studio Association из Београда. Изложба је концепцијски везана за камен као материјал у коме аутори изражавају своју духовност. Постигнута је синергија радова већ афирмисаних уметника и аутора млађе генерације. Представљена су остварења различитих уметничких израза који кроз своју креацију повезују наслеђе са савременим приступом у размишљању и обради камена кроз генерације.

Изложбу су отворили Саша Миленковић, директор Културног центра Врњачка Бања и Зоран Ђајић, аутор изложбе.

– Посетиоци изложбе имају прилику да се упознају са каменом као материјалом који се на бројне начине  користи  у људској делатности. На овој изложби дат је акценат на употреби камена кроз различите врсте уметничких и научних дисциплина  – скулптура, мозаик, архитектура и грађевинарство, стрип, музика. Посетиоци ће имати могућност  да погледају 70 радова од 60 аутора из Србије, Северне Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Јапана, Кине и Француске.

Без камена нема живота, поручио је Зоран Ђајић, аутор изложбе.

„Рукотворени камен је први и најстарији сачувани део природе у ком је отиснут људски дух. У камену се чувају први записи са почетка историје Земље. Камен је сведок дијалога човека и природе и као такав остаје инспирација до данашњег дана. Он је оруђе, оружје, станиште и склониште. Камена искра је човеку подарила ватру која распламсава стваралачку креативност. Стваралачка баштина, далеке и блиске прошлости, наше и околних земаља, које такође имају слично наслеђе, дала је подстицај уметницима да негују исту приврженост у оживљавању интереса и настављању дуге традиције ове технике.“ – Мирјана Кнежевић

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ