ПОМОЋНИЦА КОМЕСАРКЕ ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ И МИГРАЦИЈЕ У ПОСЕТИ ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

Аутор:Даниел Цоковић

Помоћница комесарке за избеглице и миграције Републике Србије, Душица Поповић, посетила је Врњачку Бању, 11. јуна. Том приликом, у кабинету председника Општине Врњачка Бања Бобана Ђуровића, одржан је састанак и организовано потписивање уговора са новим корисницима две сеоске куће за интерно расељена лица, два мала гранта за интерно расељена лица, као и два пакета грађевинског материјала за избеглице.

На самом почетку састанка председник врњачке Општине, Бобан Ђуровић пожелео је добродошлицу у Врњачку Бању помоћници комесарке за избеглице и миграције, захваливши се на великој и неизмерној подршци Комесаријата за избеглице и миграције захваљујући којој је побољшан и учињен квалитетнији живот свих наших грађана који су избегли и интерно расељени. Помоћница комесарке, Душица Поповић, захвалила се на гостопримству, изразивши своје дивљење Врњачком Бањом за коју је је успомене вежу још од детињства. Уједно, упутила је честитке и похвале представницима локалне самоуправе на томе што нису заборавили интерно расељена лица и избегличке породице којима је помоћ заиста потребна. Састанку су присуствовали и председник Скупштине општине Врњачка Бања, Иван Радовић, Јасмина Трифуновић, руководилац Одсека за послове органа Општине и Раде Ћурчић, повереник за избеглa и расељена лица. По завршетку састанка и активности у Општини, уследио је  обилазак куће Душана и Душице Петровић, једне од корисничких породица које су добиле уговор.

Председник Општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић истакао је да општинске службе прате све пројекте и грантове који иду преко Комесаријата и да је резултат тога велики проценат збринутих људи који имају статус расељених и избеглих лица.

– Морам да изразим велику захвалност Комесаријату за избеглице и миграције који су пружили велику подршку свим нашим напорима да скоро комплетно становништво које је избегло и расељено са територије бивше Југославије и дошло у нашу Општину буде помогнуто. Данас смо потписали два уговора за нова два домаћинства чиме смо још две породице трајно збринули. Поред тога било је и доделе грантова који се односе на подршку у виду грађевинског материјала за сређивање објеката који су већ пре тога купљени, као и за оснаживање породица. Оно што треба напоменути то је да je у наредном периоду планирано расписивање јавне набавке за додатно оснаживање наших мештана  и суграђана, као и куповину још пет кућа. То значи да резултат и континуитет рада и сарадње са Комесаријатом даје изузетне резултате. Данас смо констатовали да су већина потписника млади људи који су засновали породице, који имају децу или ће тек добити као породица Петровић, што је нама посебно драго и што је доказ да наш пројекат, наша подршка  и политика и те како има смисла. Њима желим што брже усељење и сређивање овог објекта, као и да све бриге које су биле на њиховим лицима и душама нестану и да крену лепшим животом и уживају у овом прелепом месту, рекао је Ђуровић.

    Посета дому породице Петровић

Душица Поповић, помоћница комесарке Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, истакла је да је Врњачка Бања изузетно активна на свим конкурсима Комесаријата, али да још пуно тога могу заједно да учине на збрињавању угрожених избегличких и интерно расељених породица.

– Стамбено збрињавање и брига о о нашим корисницима је најважнија, поготово када после више од двадесет година добијете коначно свој кров над главом, као што је породица Петровић добила. Али ми и даље морамо да радимо са њима. Да их економски оснажимо, да их помогнемо кроз све видове помоћи које пружају локална самоуправа и Комесаријат како би они што боље функционисали сада као становници Врњачке Бање. Оно што је приметно за Врњачку Бању то је да Савет за избегла и расељена лица озбиљно ради и то се види по реализацији пројеката као и Извештају који је достављен Комесаријату у коме се не виде само бројке избеглих и интерно расељених лица, већ конкретно шта је све урађено за те породице. Наш задатак је да им побољшамо услове живота док су у расељеништву, а оно што је важно за локалну самоуправу је то да када они добију кров над главом дефинитивно постају становници тог места и у томе је лепота овог посла. Захваљујем се председнику Општине и његовом тиму на одличној сарадњи коју имамо и радујемо се наставку те успешне сарадње и у будућности, поручила је Душица Поповић.

Душица Петровић, захвалила се у име корисничке породице председнику Општине Бобану Ђуровићу и Комесаријату за избеглице и миграције што су им омогућили да добију кров над главом како би били срећни у природи која окружује домаћинство.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ