ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ „ДР ЂОРЂЕ РАДИЋ“ НАЈБОЉИМ УЧЕНИЦИМА

Аутор:Даниел Цоковић

Додељене награде „Др Ђорђе Радић“ најбољим ученицима средњих пољопривредних школа, на свечаности уприличеној у сали Основне школе „Бане Миленковић“  у Новом Селу, 9. јула.

Награда „Др Ђорђе Радић“ успостављена је 2021. године на иницијативу Академијског одбора за село Српске академије наука и уметности, Института за примену науке у пољопривреди, Пољопривредног факултета у Београду и Пољопривредног факултета у Новом Саду.

Свака школа предложила је по једног ученика који је својим постигнутим резулатима у савладавању наставе, односом према наставним обавезама, а посебно практичном применом најновијих научних знања допринео афирмацији пољопривреде у својој школи, чиме је заслужио да понесе ово престижно признање.

Догађај посвећен ученицима који представљају будуће стручњаке из области пољопривреде, прехрамбене индустрије и ветерине, испред локалне самоуправе поздравио је Милутин Думановић, члан Општинског већа.

    Обраћање Милутина Думановића

– Користим прилику да поздравим породицу нашег пок. Жарка Марковића који је цео свој живот посветио пољопривреди. Нарочито је обраћао пажњу и подржавао младе људе који су желели да се баве пољопривредом, тако да данас Врњачка Бања и Ново Село има првака Србије у дубоком орању. Данас смо овде на отварању манифестације која је посвећена једном српском злату, а то је знање које наши професори преносе на ову дивну децу. Младим људима који ће данас да приме награде и дипломе желим да поручим да наставе да улажу у своје знање јер то је нешто што нико никада неће моћи да им одузме. Имају прилику да уче од наших најбољих професора, да живе у земљи која све више пажње посвећује младим људима и улаже у пољопривреду. Желим вам да будете добри стручњаци и да нам пољопривреда због вас буде још боља него што је данас, поручио је Милутин Думановић.

Испред Академијског одбора за село Српске академије наука и уметности, скуп и награђене ученике поздравио је њен председник, академик Драган Шкорић.

    Драган Шкорић

– Имам посебну част да отворим скуп доделе диплома „Др Ђорђе Радић“. Сви знамо да је он био први доктор пољопривредних наука који је 1848. године докторирао  у Бечу, а затим дошао у Србију, покренуо пар часописа и диплома, био стални предавач и својим делима заслужује посебно место у српској науци. На нама је да његово дело и лик наставимо кроз овакве скупове са жељом да наука и струка у Србији, односно пољопривреда  и села напредују и буду развијена, истакао је академик Драган Шкорић.

Од самог почетка, додела диплома „Др Ђорђе Радић“ се одржавала у склопу манифестације „Прва бразда – лепоте живота на селу“. Идејни творац те манифестације је пок. Жарко Марковић, о чијем лику, делу и раду присутне је подсетила Марија Сеочанац, председница удружења „Прва бразда“.

– Част ми је што смо ваши домаћини четврти пут заредом. Прва бразда представља традицију дугу 12 година, а за њу је заслужан наш драги и никад прежаљени Жарко Марковић чије ћу деловање надам се доследно наставити. Сматрам да је велика част да академици, доктори наука и челници Министарстава долазе у наше село, као и да је ово изванредна прилика да можда чак и унапређујемо наше село на одређеним пројектима које можемо започети баш на оваквим скуповима. Као ученику пољопривредне школе, ова диплома ми је веома драга и волела бих да носиоци ових диплома имају веће бенефите и могућности приликом уписа на Пољопривредни факултет. У име организатора честитам свим награђеним ученицима на успеху. Желим вам да и даље наставите да нас чините поносним и надам се да ћемо једног дана да вас угостимо као академике и људе који ће допринети развоју пољопривреде наше земље. Саветујем вас и да на свом путу учења, усавршавања  и стицања нових знања користите сваку прилику да научите од старијег од себе, рекла је Марија Сеочанац.

Светлана Младеновић, директорка Пољопривредно-хемијске школе „Др Ђорђе Радић“ из Краљева награђена је повељом за иновације у образовању из области пољопривреде и афирмацији лика и дела др Ђорђа Радића, док је Јово Ћато, директор Средње Пољопривредно прехрамбене школе из Сомбора добио повељу за изузетан допринос унапређењу образовања из области пољопривреде. Постхумно додељена је повеља пок. Жарку Марковићу за изузетан допринос организовању манифестације доделе диплома „Др Ђорђе Радић“ најбољим ученицима средњих пољопривредних школа.

Додели диплома „Др Ђорђе Радић“ у Новом Селу присуствовали су и: Бојана Маринковић, представница Министарства просвете и руководилац Школске управе Краљево, Момет Младеновски, представник Министарства пољопривреде Северне Македоније, Ган Ли, аташе за културу при Амбасади НР Кине, Ли Жуи, други секретар Амбасаде НР Кине, Александар Цветљанин, директор школе „Бане Миленковић“ Ново Село, проф. Др Драго Цвијановић, декан Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, као и представници других факултета, научноистраживачких института, Пољопривредних стручних служби Србије, ученици, директори и наставници средњих пољопривредних школа из целе Србије и други.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ