ЕНЕРГЕТСКА САНАЦИЈА ПОРОДИЧНИХ КУЋА И СТАНОВА

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Уговори између врњачке локалне самоуправе, извођача радова и 22 крајња корисника који су изабрани по Јавном позиву за суфинансирање мера енергетске санације породичних кућа и станова на територији Општине Врњачка Бања за 2023. годину, потписани су 10. јула у сали Скупштине општине Врњачка Бања.

Ова бесповратна средства омогућиће грађанима да реализују радове који повећавају енергетску ефикасност у њиховим домаћинствима, што доприноси и смањењу потрошње електричне енергије и уштеди новца.

За ове намене издвојено је пет милиона динара, од којих је половину средстава обезбедила Општина Врњачка Бања, а половину Министарство рударства и енергетике. Највеће интересовање и у овом, трећем по реду циклусу, грађани су показали за замену спољних врата и прозора, а потом за термичку изолацију зидова, уградњу топлотних пумпи, соларних панела и замену котлова котловима на биомасу.

У име Општине, уговоре је потписао председник Општине, Бобан Ђуровић.

– Један од стимулативних програма који већ неколико година реализујемо је суфинансирање мера енергетске санације породичних кућа и станова на територији Општине Врњачка Бања. Данас сам са корисницима и извођачима радова потписао уговоре, на основу којих, у сарадњи са Министарством рударства и енергетике, грађанима пружамо финансијску подршку у повећању енергетске ефикасности њихових породичних објеката. Наш циљ је да што већи број грађана подстакнемо да искористе ову могућност, а тенденција је да у буџету локалне самоуправе за 2025. годину определимо више од десет милиона динара за ове намене, рекао је Ђуровић.

Потписивању уговора присуствовала је енергетска менаџерка Општине Врњачка Бања, Гордана Радичевић која је указала да и за 2024. годину, Општина планира јавни позив који ће бити објављен за привредне субјекте и за физичка лица, односно крајње кориснике – грађане Општине Врњачка Бања.

– Ми смо пројектом конкурисали код Министарства рударства и енергетике и опредељена су нам средства. Такође и Општина Врњачка Бања издваја средства за ове намене. Пројекат траје до 2027. године и изузетно је битно да наши грађани своје стамбене објекте упишу у Катастар непокретности. Нису довољне само грађевинска и употребна дозвола, већ и да је објекат легалан. Такође је битно да постоји потрошња струје од 100 kW на месечном нивоу, најмање годину уназад, као доказ да се у том објекту живи и, наравно, да власник објекта има пребивалиште на територији Општине Врњачка Бања, односно да живи у објекту за чију енергетску санацију конкурише, рекла је Гордана Радичевић.

У претходном периоду, Општина Врњачка Бања је, у сарадњи са ресорним министарствима, реализовала бројне пројекте на енергетској санацији јавних објеката, попут зграде Општине, школа, а тренутно се изводе радови на изради фасаде на објекту Школе „Попински борци“, као и радови на машинским инсталацијама. Ускоро ће уследити и реконструкција котларница у ОШ „П. борци“, издвојеном одељењу у Пискавцу, у ОШ „Бане Миленковић“ и у ОШ „Младост“ Врњци, издвојеном одељењу у Штулцу.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ