НА ПЛАТОУ ИСПРЕД ЗАМКА КУЛТУРЕ ОДРЖАН КОНЦЕРТ ГРУПЕ „BRATIA“

Аутор:Даниел Цоковић

На платоу испред Замка културе одржан концерт групе „Bratia“, у организацији Установе Културни центар Врњачка Бања, пред великим и знатижељним бројем посетилаца.

Барселонска група „Bratia“ из Шпаније је настала из потребе српског контрабасисте Ивана Ковачевића да споји два музичка света у једну уникатну слику. Бескрајни звучни универзум балканских земаља, са елеганцијом и прецизношћу џипси џеза, сједињени номадизмом циганске музике, спаја се у експлозивни микс који никога не оставља равнодушним током наступа ове групе.

„Bratiu“ чине Pere Nolasc Turu из Шпанија за виолином, Victor Paradis из Канаде за соло гитаром manouche, Julien Chanal из Француске на ритам гитари manouche, Иван Ковачевић из Србије за контрабасом и перкусиониста Stelios Togias из Грчке. Своју музичку авантуру испољавају на основу музичке заоставштине Џанго Рајнхарт-а, француског гитаристе и композитора џез музике.

Иван Ковачевић, иницијатор настанка групе „Bratia“ истакао је да му се идеја о настанку ове групе „врзмала“ по глави дуго времена у жељи да споји два света која се музички тешко спајају, а то је балканска музика и џипси џез, тзв. џез мануш који је као заоставштину оставио Џанго Рајнхарт.

– Када су нас затворили у куће и нису нам дали да изађемо, у доба Короне 2020. године, тада сам схватио да је моменат када бих могао да истражим и да видим како би то изгледало. Тада је настао бенд „Bratia“, две гитаре које представљају звук џез мануш, арапске перкусије, контрабас и виолина. Оно што је занимљиво то је да то поставка инструменталне музике која улази у воде џез музике, али и даље су мелодије са Балкана, Источне Европе, Медитерана, Блиског Истока уједињене са џез манушом, џипси џезом оно што публика врло брзо уме да препозна и занимљиве су им. Из искуства знам да се за Балканске емоције људи широм Европе јако брзо везују. Чим су нас пустили одмах је кренуло са концертима и одзив публике и оно како је публика прихватила ту чудну мешавину је и мене чак изненадило пошто нисам знао шта да очекујем. Са овим бендом смо то одвели на неки други ниво у смислу да смо некако запленили срца џез публике, што није било уопште лако имајући у виду да је та публика затворена за нова искуства. У репертоару имамо много наших песама и нумера које смо довели у наш стил, као и традиционалних песама из споменуте јадранске зоне, рекао је Иван Ковачевић.

    „Bratia“ је наступом побрала симпатије врњачке публике

Група „Bratia“  други пут долази на турнеју у Србију, а први пут наступила је у Врњачкој Бањи.

– Веома смо срећни што имамо прилику да наступимо у Врњачкој Бањи и када смо видели фотографије Замка културе нисмо могли да верујемо шта видимо, а сада смо се и уверили да је то једно прелепо место, баш као и сама Врњачка Бања коју ћемо након концерта истражити и уживати у њеним чарима. Надам се да ће људи препознати оно што ми радимо, да Балкан буде Балкан, то је оно што очекујем од публике у Врњачкој Бањи и то је оно што смо увек добили од градова где смо били, поготово на овим просторима, поручио је Иван Ковачевић.

Чланове групе „Bratia“ уједињује страст према према музици, истраживању балканске музике, као и дугогодишњи заједнички рад на многим пројектима, иако долазе из различитих музичких и географских корена. Љубитељима џез музике, али и било које друге музике, шаљу поруку да уживају у музици онако како они то раде пуним срцем, да препознају емоције које покушавају да пренесу кроз инструменталну музику без текста.

Посетиоци концерта на платоу испред Замка културе уживали су у нумерама у којима је сједињено богатство балканске музике са енергијом и елеганцијом џез мануша, и та јединствена музичка слика никога није оставила равнодушним. Неке од традиционалних нумера изведених на концерту су „Не клепећи нанулама“, као  и песма „Недеља“ која контрабасисти Ивану Ковачевићу емотивно веома значи, имајући у виду да већ 23 године живи и ради у Шпанији.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ