КОНСТИТУТИВНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

Аутор:Марина Ст. Јанковић

На Конститутивној седници Скупштине општине Врњачка Бања, одржаној 5. јула у Великој сали СО, Бобану Ђуровићу поверен је још један, четврти мандат председника општине. Ивана Радовића, који је у претходна два мандата обављао функцију председника Скупштине општине, одборници су поново изабрали на ову функцију.

    Ново – старо руководство

Седницу је отворио Иван Радовић, након чега је, у складу са важећим актима, вођење препустио најстаријем одборнику новог сазива, Родољуб Џамић, уз подршку најмлађих одборника Марије Сеочанац и  Бранка Пршића. Одборници су разматрали извештај Изборне комисије Општине Врњачка Бања о спроведеним изборима за одборнике одржаним 2. јуна 2024. године, који је представио председник Општинске изборне комисије Саша Радисављевић. По његовим речима, од укупног броја уписаних бирача у бирачки списак, односно од 23.380 бирача, гласало је 13.379. Број важећих гласачких листића је 13.035, односно 97,43%.

У извештају стоји да су грађани Општине Врњачка Бања гласали на 37 бирачких места, те да је листа „Александар Вучић – Врњачка Бања сутра“, за коју је гласало 9.680 бирача, освојила 19 мандата у Скупштини општине Врњачка Бања.  За листу „И ја сам Врњачка Бања – Бирам борбу – Радосав Пејовић“ гласао је 2.291 бирач и ова листа је освојила четири мандата. Листи „ДС – Уједињена опозиција Врњачке Бање – Др Љубиша Карамарковић“ поверење је дало 1.064 бирача и има освојена два мандата. На изборним местима није било понављања избора, а на утврђивање наведених резултата није било приговора.

Након тога, уследило је потврђивање мандата одборника, избор Верификационог одбора, подношење извештаја Одбора и доношење Одлуке о потврђивању мандата, као и давање и потписивање свечане заклетве 25 одборника врњачке Скупштине. Одборници СО Врњачка Бања су: Бобан Ђуровић, Иван Радовић, Иван Џатић, Весна Малићанин, Јелена Дишовић, Дане Станојчић, Родољуб Џамић, Драган Миленковић, Марина Трифуновић, Весна Бурмазовић, Предраг Џамић, Филип Вујашанин, Наташа Перовић, Мирослав Гочанин, Марија Сеочанац, Мирослав Веселиновић, Миљко Арсић, Ненад Николић, Драгана Матијевић, Радосав Пејовић, Марија Костић, Јован Смоловић, Бранко Пршић, Љубиша Карамарковић и Зоран Сеизовић.

У даљем току седнице већином гласова одборника, поново је за председника Скупштине општине изабран Иван Радовић, који је шест пута биран за одборника у Скупштини општине Врњачка Бања. Још један мандат заменика председника Скупштине поверен је Данету Станојчићу који ову функцију обавља од 2016. године. Од 2004. до 2008. године Станојчић био је председник Скупштине општине Врњачка Бања, а од 1. маја ове године је посланик у Народној скупштини Републике Србије. За  секретара Скупштине општине постављена је Тијана Диздар, док ће њена заменица бити  Весна Јеринић.

Досадашњем председнику општине Врњачка Бања, Бобану Ђуровићу који је ову функцију обављао у претходна три мандата, односно од 2012. године, поверено је вођење Општине Врњачка Бања у још једном мандату.

    Чланови Општинског већа

У наставку, на предлог председника општине, изабрани су и чланови Општинског већа, и то: Милан Плањанин за област социјалне политике, пољопривреде и руралног развоја, Милутин Думановић за област туризма, културе и информисања, Дејан Павловић за област заштите животне средине, безбедност грађана и руралног развоја, Зоран Томашевић за област родне равноправности и популационе политике и Бојана Радуловић, за област основног и средњег образовања и праћење рада предшколске установе.

На крају конститутивне седнице, одборници су изабрали и чланове Одбора за административно-мандатна питања и нормативна акта.

ЕКСПОЗЕ ПРЕДСЕДНИКА ЂУРОВИЋА

У свом експозеу, Ђуровић се захвалио свим одборницима и грађанима на указаној подршци и поверењу.

– У протеклим годинама, заједничким снагама смо успели да постигнемо значајне успехе који су Врњачку Бању учинили препознатљивом не само у нашој земљи, већ и широм региона. Реализовали смо бројне пројекте који су унапредили инфраструктуру, образовање, културу и здравство. Све то не би било могуће без подршке грађана, нашег заједничког труда и визије коју делимо.

Снага наше заједнице лежи у нашем јединству и заједничком труду. Настојаћемо да обезбедимо још боље и квалитетније услове за живот свих грађана, привучемо нове инвестиције, отворимо нова радна места и подстичемо локално предузетништво. Подржаваћемо иновације и унапређиваћемо инфраструктуру. Општина Врњачка Бања је наша заједница, наш дом и наш понос. Заједничким напорима, уз међусобно поштовање и сарадњу, ствараћемо још боље услове за живот и рад, са циљем да  сваки појединац у нашој општини осети бенефите нашег рада и залагања.

Хвала свима на поверењу. Заједно настављамо даље, снажније и одлучније него икада.

    Обраћање председника Ђуровића

Оно што обећавам и дајем као задатак свима нама који смо потписали коалициони споразум и формирали локално руководство јесте да ћемо у наредне четири године урадити канализациону мрежу на територији Општине у дужини од 67 km са пречишћивачем отпадних вода. Тиме решавамо јако велики акутни проблем у нашој Општини, пре свега у централном делу Врњачке Бање, али и подижемо стандард у нашим селима.

Радићемо на побољшању и довођењу додатних капацитета водоснабдевања, пре свега на реконструкцији филтерских постројења у Липови где хоћемо да решимо проблем замућења воде у данима када је киша и да та нова филтерска постројења за која смо обезбедили новац у локалном буџету за 2024. годину и добили подршку Министарства привреде урадимо тако што ћемо по завршетку тог посла имати континуирано водоснабдевање без замућења.

Поред тога, наставићемо да радимо на даљем отварању артеријских бунара и бушотина које треба да ставимо у функцију. Урадили смо већ четири бушотине, дошли до додатних 36 литара воде која треба да се стави у систем у одређена постројења чиме решавамо не само садашњи проблем Врњачке Бање у неким зонама већ и стварамо здрав подстицај за наставак даљег инвестирања у нашој локалној самоуправи.

Један од задатака је и решавање водоснабдевања у сеоским срединама, првенствено у Новом Селу.

Радићемо на изградњи Гондоле, у завршној смо фази преговора и договора око склапања облигационог односа са породицом Ђоковић и Владе Републике Србије. Гондола са 112 кабина, дужине 7,1 km требало би да буде један нови туристички потенцијал и покретач даљег развоја, подстицај у будућим корацима развоја Врњачке Бање и Гоча.

На Гочу се планира изградња спортских терена, улагање са циљем да се отвори центар за рекреацију и уживање. Планина Гоч мора да остане небрушени, природни драгуљ. Наравно, изградиће се организовано викенд насеље са одређеним атракцијама, ресторанима, велнесима, али ће бити и индивидуалних викенд насеља. Циљ је дати акценат на туристичке атракције попут авантура паркова и зип-лајнова, видиковаца, гејзира на језеру, шетачких стаза здравља… Циљ је да будемо проглашени као еколошка планина са природно-лековитим ваздухом, јер имамо елемената и на томе ћемо радити.

У наредном периоду радиће се на изградњи спортских терена – завршетак започетих спортских терена, терена за фудбал са вештачком травом, почетак градње балон сале и градњу трећег фудбалског терена чиме бисмо заокружили целину у том делу спортске инфраструктуре са завршеним пројектом за изградњу трибина капацитета 2.000 покривених и економата испод трибина којим ћемо конкурисати следеће године код Министарства за јавна улагања где смо већ и започели преговоре.

Наставићемо улагања у туризам довођењем нових хотелских гиганата и нових хотелских капацитета.

Радићемо на повећању парковских површина оплемењивањем постојећих парковских површина у централном делу Врњачке Бање, али и проширивањем нових зона чиме желимо да зелени појас, зелену површину учинимо далеко већом јер тај природни обновљиви ресурс даје нама трајност и сигурност у туризму будућности.

Улагаћемо и даље у објекте предшколског и основношколског образовања. Радићемо на сређивању школских објеката, школских дворишта и школских сала. Пре месец и по дана заведен је захтев испред ПУ „Радост“ од стране директорке да постоји потреба која је исказана у статистици за изградњом новог објекта вртића.

Наставићемо равномерни развој наших села. До сада смо у сваком селу урадили вртић, дечије игралиште, завршене су започете спортске сале, сређене су црквене општине или започета градња нових црквених општина, где је постојао дом културе, сређен је, у сваком селу сабори, сређене су јавне површине, инфраструктура…

Наставићемо са подстицајном подршком нашим пољопривредницима. Радићемо на стварању свих услова да се успешно заврши Моравски коридор, за нас један од најбитнијих пројеката који ће нам пружити прилику за убрзан развој. Уз Моравски коридор планирана је градња у једном делу и индустријске зоне. Преговарамо о моделу и делатностима тих фабрика у којима би се упослило око 800 људи. Планирамо у овој години отварање нових трговинских центара.

Водићемо бригу о сваком грађанину, разговараћемо са људима, решаваћемо њихове проблеме. Бићемо у служби наших грађана. Имаће отворена врата за све што је објективно, реално. Радиће се велика реорганизација јавног сектора не само у домену промене носиоца функције већ и у домену приступа раду где желимо да подигнемо на виши степен услуге и једну бољу комуникацију са грађанима и наравно, уважавање и већи степен ангажовања упошљеника, рекао је Ђуровић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ