У РУЂИНЦИМА ОБЕЛЕЖЕН ДАН БОРАЦА

Аутор:Весна Ђорђевић

Да Србија не заборавља невине жртве и храбре ратнике сведочи и комеморативна свечаност организована код Спомен-чесме у Руђинцима поводом 4, јула, Дана борца, и 83. годишњице Антифашистичког покрета у Србији. Полагањем венаца и пригодним програмом одата је почаст свим ратницима од Балканских ратова, преко Првог и Другог светског рата до ратова од 1991. до 1999. године, као и жртвама фашистичког терора.

На почетку програма који су организовали Општински одбор Савеза бораца, Одбор за обележавање значајних датума и Културни центар Врњачка Бања, чланови друштва за културу „Врњачки вез“ отпевали су химну „Боже правде“, а затим су делегације Савеза бораца, Општине Врњачка Бања и Месне заједнице Руђинци положиле венце. Песму Оскара Давича „Србија“ говорила је Наташа Станковић.

—Да ли је иједан народ у Свету као српски, толико страдао да би сачувао своју слободу, своје име, своју отаџбину. Српски народ је имао ту несрећу да се умањује, али се увек херојски супротстављао непријатељу, никада се не повинујући сили и моћи. Србија памти своје храбре борце који су се увек борили против фашизма, терора, насиља, штитећи свој дом и породицу, своју отаџбину, за слободу, рекао је Слободан Дишовић испред Одбора за обележавање значајних датума.

„Поносни на вас који сте уградили своје животе у темеље слободе за срећу нових покољења“ уклесано је на Спомен чесми у Руђинцима коју су мештани подигли 1958. у част ратницима из овог краја палим у првом и Другом светском рату.

—Старији мештани ову чесму памте из неких бољих времена, а ја се сећам детињства крајем 80-их, када смо се овде окупљали. Данас желим да подржим иницијативу Одбора за обележавање значајних датума (који има помоћ и подршку општине и јавних предузећа) да се на територији наше општине обележавају значајни датуми и годишњице и то не смо они актуелни, већ и неки из прошлих времена, и увек на различитим локацијама како не би било запуштених и заборављених спомен-обележја,  навео је Игор Видаковић, мештанин.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ