Потписници уговора

Почиње пројекат повећања мера енергетске ефикасности

Аутор:Срђан Удовичић

Михајловићева у Краљеву: Почетак реализације националног циља смањења потрошње енергије

Поред Врњачке Бање још 66 градова и општина су 25. јуна 2021. године, у Краљеву, потписали уговоре о додели средстава локалним самоуправама за повећање енергетске ефикасности, са министарством рударства и енергетике.

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Краљеву да је потписивање и уручење уговора о додели средстава локалним самоуправама за повећање енергетске ефикасности почетак реализације националног циља смањења потрошње електричне и топлотне енергије. Она је рекла да је ово први корак ка рационалној употреби енергије.

Министарка Зорана Михајловић

„Позив је трајао месец дана, а интересовање је било велико. Све критеријуме је испунило 67 локалних самоуправа, а до сада је опредељено милијарду динара. Ово је важан дан за све. За државу, градове и општине, али и за свакога од нас, за свако домаћинство, које ће моћи да замени столарију, изолацију, котлове за грејање“, рекла је Михајловићева.

Она је изјавила да сада следе позиви за компаније и грађане.

„Први јавни позив иде према компанијама које ће морати да испуне услове, односно да гарантују цену, рокове и квалитет. Рок за позив компанијама које расписују локалне самоуправе је 10. јул. Следећи корак је позив грађанкама и грађанима који су заинтересовани за овај пројекат. Све мора бити јавно, доступно и сви рокови морају бити поштовани“, истакла је министарка.

Михајловићева је изјавила да очекује прве уговоре са грађанима у августу, а радове у септембру, као и да  ће се вршити контрола процедура и радова, те најавила до краја године још један јавни позив.

Челници Краљева, Ужица, Медвеђе, Бољевца, Сремске Митровице, Ваљева су се у име свих локалних самоуправа захвалили на помоћи и подршци Министарству у припреми документације и почетку реализације пројекта. Амбасадор Швајцарске Урс Шмид истакао је важност сарадње која постоји и која ће се наставити у области економског развоја.

У име општине Врњачка Бања, уговор о додели средстава локалним самоуправама за повећање енергетске ефикасности, потписао је Иван Џатић, заменик председника Општине Врњачка Бања.

Иван Џатић, заменик председника општине Врњачка Бања

„Овај пилот пројекат који је држава покренула показао се као изузетан, а да је тако говори чињеница да свакодневно имамо велики број позива од стране наших суграђана који се распитују за услове које је неопходно да испуне како би могли да конкуришу. Оно што морамо да напоменемо јесте да по европским стандардима потрошња просечно домаћинство у Србији троши 40 одсто више енергије у односу на друге земље. На овај начин ми ћемо развити еколошку свест, а с друге стране ћемо имати прилику да наши суграђани уштеде у својим кућним буџетима одређени износ средстава који сигуно неће бити занемарљив. Општина Врњачка Бања определила се да у наредним годинама заиста спроводи овај пројекат максимално професионално и да из године у годину опредељује све веће износе средстава“, речи су Џатића.

Врњачка Бања је по уговору од Министарства рударства и енергетике добила износ од 1 милиона динара. Исти износ је определила и локална самоуправа. У тренутку расписивања јавног позива буџет врњачке општине већ је био усвојен.

Мере енергетске ефикасности које се финансирају односе се пре свега на замену столарије, набавку котлова на гас и на спољашњу изолацију, а конкурс ће бити расписан у јулу.

Само кроз овај пројекат биће смањена потрошања електричне енергије за 47 милиона киловат часова.  Већ у септембру биће раписан конкурс и за суфинансирање кућних соларних електрана, а до крај године и други позив за енергетску ефикасност.

Домаћин догађаја био је начелник Рашког управног округа Небојша Симовић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ