Предузеће за трговину и услуге „Интима“ д.о.о.

Аутор:Мила Васојевић

Обично у мартовском броју „Врњачких новина“ смо практиковали да пишемо о успешним женама. Овај пут избор је пао на нашу суграђанку Зорицу Дабановић, власницу Предузећа за трговину и услуге „Интима“ ДОО. Верујемо да је многи Врњчани знају, а током лета у продавници имају прилику да је упознају и многобројни бањски гости. У том смислу она је прави промотер врњачке трговине јер вас дочекује са широким осмехом, ведрог је духа и поседује обиље позитивне енергије. Разговор смо водиле у једној од њених продавница, на Променади у Врњачкој Бањи.

Рођена је у селу Рсовци, где и данас живи у породичној кући коју је саградила. Основну школу завршила је у Врњачкој Бањи, а потом средњу Трговачку школу у Краљеву. Касније, уз рад је завршила Вишу школу трговинске и текстилне струке у Нишу. Одмах по завршетку средње школе запослење је добила у тадшњој продавници „Црвене заставе“ која се налазила до Биоскопа, данас је то продавница „Планета Спорт“. Зорица се са носталгијом сећа тих првих дана на послу.

– Реч је о продавници текстилне галантерије са метражом, управник је био Влада Арсић. Тад је било толико посла, а ми трговци смо га одговорно прихватали. Роба је стизала недељно. Радило се у две смене, пре подне од 7 до 12 часова и поподне од 16 до 19 часова. У тој продавници сам стекла радне навике и научила кодекс понашања једног трговца, прича Зорица.

Са 23 године прелази да ради у Робну кућу као шеф одељења у оквиру којег је радило дванаест радника. Ту је радила неко време, а онда је наишло време када су се отварале многе приватне продавнице па је и она одлучила да тако учини. Управо ове године „Интима“ ДОО обележава 25 година постојања и рада. А о почецима у приватном бизнису Зорица нам прича.

Зорица Дабановић

– Почела сам да радим са продавницом позамантерије у локалу који се налазио са стране Виле „Добрила“. То је био простор од четири метра квадратна. Кренула сам од нуле, али сам захваљујући стрпљењу и својој упорности кренула да градим своје име у трговини Врњачке Бање. Касније сам изнајмила простор на углу Виле „Балкан“, преко пута пијаце, где сам почела са новим програмом – продајом веша, а врло брзо и са увођењем италијанске робе у понуду. Данас ту продавницу води моја ћерка која се преоријентисала на продају здраве хране. У то време мој муж Митар живео је у Бару па сам захваљујући његовој иницијативи ишла бродом у Бари, као и Наполи где сам куповала робу. Сарадња са Италијанима је настављена до данашњих дана. Они ми шаљу робу на царину и плаћам преко рачуна. Мислим да је тајна успешног пословања у поверењу, прича нам наша саговорница.

Поред продавнице у Вили „Балкан“, Зорица је купила и локал на Променади . Радећи у те две продавнице стекла је свој реноме, а круну пословања представља и нова продавница у Тржном центру „Цептер“ где је међу првима купила локал, а од јула 2020. године отворила је нову продавницу. Да побројимо асортиман робе: мушки и женски веш, пиџаме, спаваћице, мајице, купаћи костими, чарапе, панталоне марке Carla Ferroni, итд.

Несрећним случајем изгубила је мужа, али у послу никада није посустала и углавном је остала привржена трговини. Успела је да подигне и одшколује двоје деце, ћерку Јасмину , која је завршила Архитектонски факултет у Београду и сина Николу који је завршио Грађевински факултет, такође у Београду. На ћерку се фирма „Интима“ ДОО води, а Зорица сада настоји да у посао уведе сина, а ми верујемо да ће он бити достојан наследник. Поред ње и сина у „Интими“ ДОО су запослена још четири радника.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ