На фотографији: Бобан Ђуровић - Председник општине

Сеоска гробља биће много уређенија

Срећко Станојчић

Однедавно, предузеће „Врући извори“ доо,  одлуком локалне самоуправе преузело је одржавање сеоских гробља у Вранешима, Отроцима, Подунавцима, Новом Селу и Грачацу, а ЈП „Бањско зеленило и чистоћа“ у Руђинцима, Штулцу, Липови, Врцима и на Гочу. Због погрешног разумевања ове одлуке у делу јавности и злонамерних коментара на друштвеним мрежама, председник Општине Бобан Ђуровић, у изјави за Врњачке новине, објаснио је суштину ове значајне скупштинске одлуке.

– С обзиром да последњих дана од момента доношења скупштинске одлуке, која је у складу са законом, у складу са чак три закона и обавезујућа за нашу општину, један део сеоских гробља је додељен за одржавање Привредном друштву „Врући извори“, које је основано пре неколико година за газдовање комуналним делатностима на територији сеоских насеља, а други део ЈП „Бањском зеленилу и чистоћи“. С обзиром да постоје разне шпекулације од стране појединаца, које су неистините, морам да појасним шта је циљ једне овакве одлуке.

До сада смо имали ситуацију да на појединим сеоским местима се грађани сахрањују у приватним парцелама, без одлуке да су те парцеле проглашене за гробља и да се плаћа порез на куповину тих гробних места, а где су цене варирале од 100 до 350 па чак и до 500 евра и где су приватници продавали парцеле за гробља, а да те парцеле нису додељене за обављање такве делатности. Већина сеоских гробља је одржавана у зависности од ангажовања појединаца или одређених чланова Савета месних заједница, где су они сходно могућностима одржавали та гробља која су била у јако лошем и запуштеном стању. Да бисмо увели ред, донета је одлука која се пре свега односи на одржавање тих гробља. То значи да правна лица којима је додељено одржавање,  а не Месне заједнице, преузимају  ингеренцију над одржавањем, свих гробља на територији Врњачке Бање и њихова основна функција јесте да редовно одржавају уређено стање на тим гробљима, да доведу до сваког гробља воду, где је није било, тј. јавне чесме, да се изграде јавни тоалети и приступни путеви и да одржавање гробља буде током читаве године.

Након измењеног ценовника, једина обавеза грађана је да на годишњем нивоу плаћају 1.320 динара, плус ПДВ  за одржавање гробних места, тј. за два гробна места по домаћинству, без обзира да ли домаћинства имају више гробних места. Уколико је реч о једном гробном месту, примениће се половина тог износа на годишњем нивоу.

Због свих  који покушавају манипулацијом и лажима да обману јавност, желим да обавестим грађане, да ми све ово стављамо у законске оквире, а општина Врњачка Бања ће  преко предузећа „Врући извори“ и „Бањско зеленило и чистоћа“ куповати будуће плацеве за проширење сеоских гробља. Они који хоће да девалвирају ову нашу одлуку и идеју, пишу разне глупости на друштвеним мрежама, нису или не желе да буду довољно информисани. Сваки савестан грађанин ће рећи да је ово одлична одлука, а износ од 1.320 динара за одржавање гробних места по домаћинству на годишњем нивоу, заиста није велики за такву врсту услуге. Наравно, постоје и могућности за комплетне услуге преко ових предузећа али сви они који желе да сами  уреде гробно место, моћи ће да то ураде, а једина обавеза је да пријаве управљачима гробља, да би се одредила парцела, тј. гробно место. Потребно је да се изјасне да ли желе да им ту услугу изврши предузеће или ће они сами. Све приче да датум и време сахране одређују ова предузећа су нетачне, све информације да капелама управљају ова предузећа су такође нетачне. И даље су капеле у надлежности Савета месних заједница и црквених општина. Једина обавеза грађана је да плате 1.320 динара на годишњем нивоу по домаћинству, у ратама или једнократно,  а да за тај новац добију чисто, уредно, сређено гробље, са доведеном водом, са прилазним путевима, са јавним тоалетом и у будућности ограђеним гробљем.

Тамо где нема капела, градиће их општина Врњачка Бања ко и до сада, а тоалете, јавне чесме, прилазне путеве, сређивање гробља и све остало од неопходне инфраструктуре, то ће радити ова предузећа, а грађани ће видети бољитак ове одлуке јер заиста је ружно да показујемо као друштво немарност према гробљима.

Предузећима која су преузела одржавање сеоских гробља, то је још један терет који смо ми као локална самоуправа њима наметнули, а све у циљу успостављања реда у тој области,  рекао је председник Општине Бобан Ђуровић, за Врњачке новине.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ