Настављена сезона концерата у Замку културе

Срећко Станојчић

ПОВРАТАК У ЕПОХУ БАХА, ХЕНДЛА И ШУМАНА

Клавир Замка културе „Стенвеј“ и виолина непознатог творца заслужују руковаоце овим инструментима, подареним човечанству од бога, пијанисткињу Ану Аћимовић и виолинисткињу Марију Рајковић, које су одржале у изузетној хармонији концерт у подне 13. маја. На програму су била дела Јохана Себастијана Баха, Георга Фридриха Хендла и Роберта Шумана. Партите за виолину и клавир и сонате за ова два инструмента, скоро и да нису преношене на клавир и виолину читањем нота. Једноставно, ове две уметнице, скоро да нису ни повремено погледале у музички нотес. Разлози су највероватније у перфектном познавању дела композитора који су били на репертоару концерта и исто тако савршеном руковању овим инструментима. Биографије ових уметница су импресивне за њихове године.

Марија Рајковић и Ана Аћимовић

Мр Марија Рајковић (1971), основне студије завршила у Београду у класи Јована Колунџије, а магистарске у класи еминентног педагога Дејана Михаиловића. Добитница је више републичких и савезних награда, Титове стипендије од своје пете године, републичке стипендије за младе таленте,више Мокрањчевих награда и награда града Ниша за концертну делатност. Први пут наступила као солиста уз пратњу нишког симфонијског оркестра у 11. години и остварила запажене солистичке наступе у оквиру НИМУС-а.  Наступала као солиста са диригентима: Сандром Заниновићем више пута, Зораном Станисављевићем, Свиленом Симеоновим – Бугарска, Миленом Ињац, Ванчом Цавдарским и Весном Шоуц. Наступала са пијанистима: Надом Кецман, Светланом Дејановић-Аврамовић, Јованком Керковић, Ђорђем Милојковићем, Србољубом Динићем, Љубинком Костовић, Лаул Индреком, Јуко Акасом, Истром Печвари, Сањом Петровић, Бојаном Младеновићем, Стеваном Спалевићем и др. Члан је Удружења музичких уметника Србије. Од 2003. године се бави педагошким радом на Факултету уметности у Нишу. Ванредни професор је на главном предмету – Виолина.

Мр Ана Аћимовић(1973), студије клавира завршила је на Факултету уметности у Приштини у класи проф. Драгослава Аћимовића. Магистарске студије корепетиције завршила је на Факултету музичке уметности у Скопљу у класи проф. Тодора Светијева. У току школовања, а и касније, као педагог, освојила је више награда на такмичењима у бившој Југославији. Усавршавала се на мајсторским курсевима проф. Арбо Валдме (Естонија), проф. Наума Штаркмана (Русија) и проф. Душана Трбојевића (Србија). Као уметнички сарадник радила је са Камерним оркестром КПГТ-а у Нишу и са њима је имала више значајних концертних остварења у више градова Југославије и Бугарске. Сарађивала је са познатим солистима Радмилом Бакочевић- сопран, Трипо Симонутијем- виолина, Иваном Аћимоски-Жикић-виолина, Виолетом Панчетовић-Радаковић- сопран, Анђелом Братић- флаута. Током 2008. год. у оквиру Националне концертне сезоне, имала је низ запаженин концерата са Виолетом Панчетовић – Радаковић-сопран. Наступала је на престижним фестивалима: ”Нимус” у Нишу, ”Октон” у Крагујевцу , ”Град театар у Будви”, ”Скопско лето” у Скопљу , ”Интернационалне хорске свечаности”  у Нишу. Снимала је за потребе РТС-а. Ради као виши уметнички сарадник на катедри за соло певање Факултета уметности у Нишу.

Концертне активности Ане Аћимовић пропраћене су критикама и приказима многих новинских медија, Музика класика, Нова Македонија, Народне новине и Врњачке новине.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ