Најлепши и најукуснији сувенири

Марина Ст. Јанковић

На штанду „Аронија“

Горан Бреговић, Бора Чорба, Мирослав Илић и још много познатих личности које су посетиле Врњачку Бању, дегустирали су, али и понели дивне сувенире из Бање: укусне, лепо упаковане производе, ручно израђене, са штанда „Аронија“ на Променади.

Пољопривредно газдинство у Новом Селу, брачног пара Александре и Миладина Шљукића већ неколико година део својих прерађених производа нуди туристима као најлепше сувенире на штанду „Аронија“. Идеја је потекла од Александре (1969), и то, на неки начин силом прилике, након губитка посла. Александру смо упитали шта то укусно, лепо и оригинално нуди врњачким туристима.

Александра Шљукић

– У нашој понуди су домаће ракије: крушковача, дуњевача, кајсијевача, лозовача, шљивовица, дреновача, вишњевача, аронијевача, као и линцура и ликери од ораха, вишње, малине, ароније уз додатак меда. Ту су и атрактивна вина од јагоде, малине, ароније и боровнице, домаћа слатка кувана по традиционалним рецептима, затим миксеви у меду од кандираног и сушеног воћа и орашастих плодова. Имамо и лековита уља од ораха и кантариона и делотворну тинктуру од двадесетак биљака, за чишћење крвних судова,  прича наша саговорница.

Александра је по струци машински техничар, мајка четворо деце, што је чини посебно поносном, али, стицај животних околности открио је у њој и креативност коју је испољила у ручној декорацији стаклене амбалаже у којој пакује своје производе.

Део понуде са штанда

На око два хектара имања у Новом Селу које је наследила од оца Богољуба Веселиновића има разног засада воћа. Мада, својевремено, вредна Александра је гајила и расад цвећа, поврће, нпр. и по 12.000 струкова паприке.

– Огроман је напор који улажемо у ову производњу, али, мени то не пада толико тешко, јер мој је циљ да омогућим деци да заврше факултете и да се изборе за неки бољи, лакши живот, закључује Александра.

Слатки и питки сувенири посебно су атрактивни за стране туристе. Шире њихове видике и сигурно доприносе да укуси Врњачке Бање допру до сваког кутка на свету. А све то, захваљујући енергичној, неуморној, иновативној Александри Шљукић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ