Средњошколци осветлали образ

Весна Ђорђевић

Четврта акција добровољног крви

Сјајна атмосфера у фискултурној сали  Гимназије и Угоститељско-туристичке школе и одличан одзив обележили су четврту редовну акцију добровољног давања крви у Врњачкој Бањи. Општинска организација Црвеног крста у сарадњи са Службом за трансфузију крви Крагујевац прикупила је 13. маја 28 јединица крви.

Матија Јовановић, ученик III године врњачке Гимназије, спрема се да постане студент медицине и каже да је ово редован след догађаја, да потврди хуманост па да се посвети лечењу људи. Још један аргумент наводи као пресудан.

Преглед

– Идем стопама мога деде  Родољуба Поповића који је био дугогодишњи редован давалац крви. Дошао сам да дам крв и видим какав је осећај. С обзиром да нема ни бола ни нелагоде, верујем да ћу наставити да се редовно одазивам  оваквим акцијама. Доста мојих другара плаши се игле и избегава да да крв. Сада могу да кажем да нема разлога за такво понашање и да је далеко значајнији осећај да на овај начин помажем неком, рекао нам је Матија.

Тодор Николић је ученик завршне године Угоститељско-туристичке школе, смер кулинарски техничар. Како постоји велика потражња за нултом крвном групом, каква је и његова, каже да се ни једног тренутка није двоумио да ли треба помоћи некоме.

У мноштву ученика налазимо и гошћу, Милицу Ћирић из Лазаревца. Крв је до сада дала 27 пута и увек изнова осећа радост и усхићење због чињенице да ће помоћи некоме ко је животно угрожен. Такође сматра да је сасвим природно да део њеног одмора буде и једна оваква акција. Са осмехом додаје да јој се све у Бањи свиђа и да ћемо се видети догодине у Врњцима на некој сличној акцији.

Гимназијалац Мирослав Додић постао је давалац када је крв требала његовој мајци.  – Када наменски дате крв и видите конкретне резултате тог чина, схватите колико је давалаштво племенито. Данас крв дајем четврти пут и нема никакве сумње да ћу бити давалац кад год будем у прилици, озбиљан је овај ученик четврте године, математичког смера.

Тамару Гашић, ученицу IV2, смер угоститељски техничар, док даје крв за руку држи најбољи друг, Филип Бојић. Плаши се и игле и самог давања али је била непоколебљива у жељи да докаже своју хуманост. Филип још увек није давалац. Биће чим постане пунолетан. – Ако се плашите, нађите подршку, поручују уз широки осмех.

– Крв би једног дана могла да затреба вама или неком вама драгом, зато дајте крв кад год сте у прилици, поручио је другарима, али и свима нама Марко Милосављевић, будући кувар.

Слободан Дишовић са младим хуманитарцима

Слободан Дишовић, секретар општинске организације Црвеног крста био је усхићен атмосфером и енергијом врњачких средњошколаца.

– Дугујемо велику захвалност директоркама Гимназије, Дојни Стодић, и Угоститељско-туристичке школе, Јелени Спасојевић, на сјајној подршци, а онда и овим дивним младим људима, ученицима завршних година средњих школа, који су данас дали значајне количине течности која живот значи. Такође, и нашим редовним, вишеструким даваоцима који су нас данас подржали. Овако велики број давалаца у доба короне чини нас поносним, рекао нам је Дишовић.

Хуманост је награђена и симболичним поклонима обезбеђеним уз подршку врњачких привредника – предузећа „Металотитан“ и „Пак центар“  и локалне самоуправе.

Следећа акција добровољног давања крви биће организована крајем јуна у Липови.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ