Представљен централни резервациони систем

Аутор:Весна Ђорђевић

НАЈБОГАТИЈА ПОНУДА СМЕШТАЈА ПО НАЈПОВОЉНИЈИМ ЦЕНАМА

Туристичка организација и Општина Врњачка Бања представили су нови пројекат „Централни резервациони систем“ врњачким станодавцима. Јединствена база смештајних капацитета Врњачке Бање биће доступна потенцијалним гостима на једном месту, на званичном сајту Туристичке организације, спремна за пријем директних онлајн резервација. Такође, малим издаваоцима смештаја омогућиће да постану видљивији на тржишту и да лакше дођу до крајњег корисника, односно госта.  Први корак ка реализацији централне рецепције организован је у врњачкој скупштинској сали.

Поред великог броја станодаваца, представника Туристичке организације и Општине, састанку су присуствовали и председник Управног одбора Националне асоцијације туристичких агенција Србије (YUTA), Зоран Арсеновић и Ненад Нешић, генерални менаџер компаније HSS, специјализоване за хотелски менаџмент.

Презентација у скупштинској сали

– Ми покушавамо да кроз један централни резервациони систем омогућимо свим пружаоцима смештаја (без обзира да ли је реч о хотелима, апартманима, сеоским домаћинствима),  кроз јасно дефинисану, синхронизовану и обједињену понуду на нивоу општине Врњачка Бања, привучемо различите типове гостију. А, када ти гости на једном централном месту пронађу атракције, садржаје, жељена места боравка у Бањи, онда у реалном времену могу да дођу до сваког издаваоца смештаја и да, исто тако, кроз три клика добију информацију да ли у изабраном објекту има места у датом термину, по којој цени и да онлајн пошаљу захтев у централни резервациони систем одакле добијају повратну информацију да је резервација комплетирана. Практично, издавалац смештаја на тај начин добија много лакше свог купца, а да га то што мање кошта, јер су провизије симболичне.

Не сме се занемарити ни додатна промоција. Једном малом власнику који има три – четири апартмана, тешко је да плати маркетинг и промоцију, али кроз централизован систем који је насловљен на Туристичку организацију под окриљем Општине, госту је много лакше да на једном месту изврши преглед читавог низа различитих смештаја, одабере одговарајући и заврши куповину. С’ друге стране, и сама Туристичка организација ће се много лакше промовисати. Туристичка организација доминантно промовише атракције и садржаје, али не промовише смештај.  Гост који одабере жељену дестинацију према одређеним карактеристикама, жели негде и да спава. Највише ће веровати Туристичкој организацији која је надлежна за ту област. Са централним резервационим системом он добија све на једном месту – од информације до резервације, каже Зоран Арсеновић.

Зоран Арсеновић, председник УО Националне асоцијације туристичких агенција Србије

Ова услуга ће бити бесплатна за све власнике категорисаних смештајних објеката, а Туристичка организација ће им бити на располагању за сваки вид подршке –  од бесплатног имплементирања резервационог система и његовог одржавања, преко обуке за рад са истим, до ангажовања фотографа и израде описа смештајних капацитета по стандардима. Такође, Централни резервациони систем је компатибилан са еУправом и апликацијом е-Туриста што гарантује економично и безбедно пословање.

– Велики глобални играчи (booking, xperia) постали су јако агресивни у погледу провизија које захтевају и на то се одлива велики део новца станодаваца. Ово је иновативно добро решење које ће донети и велику уштеду, а то је основа целог система, наводи Арсеновић и наглашава – Јавно и приватно ће на овај начин наступати заједно. Мора да постоји поверење и савезништво између локалне самоуправе и пружаоца смештаја по питању решавања суштинских проблема, да заједничким напорима дођу до госта. На тај начин се развијају туристички потенцијали и бољи стандард места и свих грађана, а нарочито оних који су из области туризма и хотелијерства.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ