На фотографији: „Пчелице“ гимнастичарке вежбају

Пројекат „Вежбај за здравље“

Марина Ст. Јанковић

САЈАМ СПОРТА

„У здравом телу, здрав дух“ – латинска изрека коју сви знамо. Бављење спортом је корисно и пожељно за децу. Вежбање чува и унапређује здравље, утиче на правилан телесни развој, развој особина и вештина код детета, као и на усвајање моторичких знања и достигнућа. Деца кроз спорт развијају самосталност, лакше склапају пријатељства и побољшавају способност концентрације. Кроз спорт деца могу задовољити потребу за кретањем, потребу за дружењем, потребу за сигурношћу и редом, потребу за самоостварењем, потребу за припадањем и сл. Спорт промовише здрав стил живота, тимски дух, развија дисциплину и подстиче стварање радних навика.

Сајам спорта

Центар за децу и омладину је аутор и реализатор пројекта „Вежбај за здравље“ који се спроводи у Врњачкој Бањи у партнерству са спортским клубовима и основним школама са територије врњачке Општине.  У оквиру овог пројекта, 20. маја, одржан је Сајам спорта у спортској сали „Пискавац“ у сарадњи са Спортским центром и Спортским савезом Врњачке Бање. На Сајму су промовисани спортски клубови који имају категорије деце од 6 до 14 година: Џудо клуб „Гоч“, Карате клуб „Падобранац“, Гимнастички клуб „Пчелица“, Кошаркашки клуб „Баскет“, Женски одбојкашки клуб „Врњачка Бања“ и Тениски клуб „АС НС“. Посетиоци сајма су били ученици нижих разреда из ОШ „Попински борци“ са својим учитељима као и из осталих школа са територије Општине са њиховим родитељима. Током презентације различитих спортова, поред посматрања са трибина, ученици су имали прилику да уз помоћ тренера испробају основне елементе појединих спортова за које су били заинтересовани. Свима су подељене инфо-флајери да би остварили контакте са клубовима преко Спортског савеза Врњачке Бање, са информацијом да Врњачка Бања има око 50 клубова у којим могу да тренирају фудбал, кошарку, одбојку, рукомет, стони тенис, тенис, пливање, ватерполо, џудо, карате, аикидо, бокс, картинг, футсал, ритмичку гимнастику…

Душан Стевановић и Валентина Крстић

У име локалне самоуправе Сајму спорта присуствовао је Душан Стевановић, члан Општинског већа задужен за сарадњу са министарствима и за спорт. Према његовим речима Сајам спорта је квалитетна манифестација.

– Циљ локалне самоуправе је да се што већи број деце бави спортом, због физичког и менталног здравља. Врњачка Бања је место које према броју становника располаже са највећим бројем спортских објеката, рекао нам је Стевановић и најавио да ће до краја ове и почетком идуће године бити завршено још неколико спортских објеката.

Према речима Валентине Крстић, председнице Центра за децу и омладину, циљ пројекта је  мотивисати ученике основних школа да вежбају и да спорт постане саставни део њиховог свекодневног живота.

– Специфични циљ је промоција и практична примена физичког вежбања због очувања здравља и унапређења физичког и психичког развоја деце и младих. Активности су трајале од марта до маја месеца 2021. године, а реализовале су се у школама и у спортској сали „Пискавац“ у Врњачкој Бањи кроз припрему и информисање ученика основних школа на часовима физичког и организацију и одржавање Сајма спорта, својеврсне промоције и практичне примене кошарке, одбојке, рукомета, гимнастике, атлетике, индивидуалних спортова…

Активности су снимљене и биће израђена промотивна видео презентација на ДВД који ће бити подељени школама у циљу даље промоције разних спортова и мотивације ученика за учешће у физичком и здравственом вежбању.

У циљу адекватне промоције Спортског савеза Врњачке Бање, спонзора и организатора израђени су плакати и информативни летци који су дистрибуирани ученицима који ће моћи да контактирају Спортски савез у циљу добијања осталих информација ради уписа у жељене спортске клубове, рекла нам је Валентина Крстић и захвалила се Душану Стевановићу, члану ОВ, Славици Живковић, директорки ОШ „Попински борци“,  Драгану Миленковићу, директору ОШ „Попински борци“  Пискавац, Ненаду Јокићу, генералном секретару Спортског савеза Врњачке Бање, као и учитељицама које су довеле своје ученике на промоцију спорта.

Ученици Мирјане Веселиновић Стојковић, Иване Гочанин, Светлане Марић, Валентине Зајић Јовановић, Миле Луковић, Тање Дмитрашиновић, Зорице Андрић и Селене Трмчић, са великим интересовањем пратили су активности младих разиграних спортиста и нема сумње, сврха је остварена. Вероватно, нема малишана који није пожелео да се опроба у неком од презентованих спортова.

Пројекат је финансијски подржан од ЈП „Пошта Србије“, Београд.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ