На фотографији: Владан Вешковић и Дејан Станојевић

Први Србија Детокс Викенд у „Меркуру“

Марина Ст. Јанковић

Иновативни програм физичког и менталног детокса

У летњој башти Специјалне болнице „Меркур“, 14. маја почео је први Serbia Detox Програм – Меркур Detox. Идејни творац овог пројекта Владан Вешковић, секретар Удружења бања Србије, обратио се присутним учесницима, пријатељима и медијима.

– Један од циљева Удружења бања Србије је да промени старосну и професионалну структуру бањских гостију. Ради остваривања тог циља покренути су многи програми који гостима указују на значај превенције, правилне исхране и благотворног дејства минералних вода. Основан је и Serbia detox тим као део пројекта „Упознај себе путујући Србијом“. Први пројекат овог тима промовисан је у Специјалној болници „Меркур“ кроз тродневни детокс програм који учеснике учи здравим животним стиловима, рекао је Вешковић.

Он је овом приликом представио концепт Serbia Detox програма, који има за циљ да људе мотивише и научи како да учине први корак ка променама животних навика, а самим тим и почетни и одлучујући корак ка побољшању комплетног здравља.

Према Вешковићевим речима, то је тежак задатак и управо зато се креће  из највеће бање у Србији и здравственог центра који је последњих двадесет година заузима место референтне установе и ван територије Србије“.

„Меркуров“ детокс програм посвећен је здравим навикама од правилне исхране, преко лечења минералним водама до шумске медицине. Програм обухвата и ментално здравље.

Директор „Меркура“, др sc. med. Дејан Станојевић, изразио је своје задовољство што је „Меркур“ као водећи здравствени центар, домаћин првог Serbia Detox догађаја.

– Унапређење и очување здравља је срж и главни циљ пословања „Меркура“, и увек настојимо да подржимо и помогнемо нове и иновативне програме који имају исти циљ. „Меркур“ је последњих месеци увео иновативни програм  Пост Ковид рехабилитације, ево већ данас имамо 30-40 пацијента. Код ових пацијената трудимо се да радимо и на физичком и менталном здрављу. Покушаћемо да преко Кластера хотелијера Врњачке Бање овај производ пласирамо и у хотелима Врњачке Бање“, изјавио је директор Дејан Станојевић.

На промоцији детоx програма, а поводом 50 година од оснивања Удружења бања Србије, Специјалној болници „Меркур“, као једној од најактивнијих чланица додељна је повеља за изузетан допринос развоју Удружења.

„Меркуров“ детокс програм укључује концепт здраве исхране потпомогнут дејством минералних вода. Присутнима је о значају исхране говорила др Данијела Карамарковић, супспецијалиста исхране у „Меркуру“.

– Храна треба бити разноврсна свакодневно, зато треба бити добро избалансирана како у нутритивном тако и у енергетском смислу, количина хране за један оброк за свакога од нас је различита, зависно од наше животне доби, зависи од степена наше физичке активности, састава тела, много штошта утиче како треба да прилагодимо свој режим исхране, рекла је између осталог, др Данијела Карамарковић.

Након свечаног почетка рада, одржан је стручни скуп на коме су предавачи били еминентни стручњаци: Небојша Рађеновић, ајурведски практичар, магистар фитофармације и водитељ Detox Istria Центра, прим. др Никола Радаковић, физијатар, прим. др Горана Исаиловић, практичар шумске медицине.

На крају је уследио детокс ручак за све полазнике и госте, који је тим „Меркурове“ кухуње специјално припремио и ускладио са циљевима детокс програма.

Овај програм за све његове полазнике укључио је три дана потпуне релаксације, учења о здравим животним навикама, основама ајурведе, практиковање методологије шумске медицине на  планини Гоч и боравак у јединственом велнес центру „Fons Romanus”.

Детокс викенд у „Меркуру“ прилика је да се подели непроцењиво искуство у превазилажењу искушења која на сваком кораку нуди модеран живот.  Тим у „Меркуру“ зна како умањити ефекат нездравих животних навика на здравље и омогућава остваривање личног осећаја задовољства и благостања. Уз стручну подршку, заједно, корисници ове специјалне понуде достижу виши ниво ефикасности, способности, остварују квалитетнију комуникацију и сарадњу са својом околином и имају могућност да искористе максимум интелектуалних способности, као и да на прави начин покажу своје емоције.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ